26 iunie – ziua tricolorului. Pe el stă scris cu lacrimi de dor și râuri de sânge istoria neamului românesc

Simbol suprem al unității și identității românești, Drapelul Național este sărbătorit în fiecare an la 26 iunie. Data a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluției de la 1848, tricolorul roșu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al națiunii române.  

Culorile tricolorului sunt mai vechi decât România.  Conform istoriei, roşul, din drapelul românesc simbolizează mărirea, bravura, îndrăzneala, generozitatea, puterea de viaţă şi sângele vărsat în lupte. Galbenul simbolizează forţa, bogăţia şi puritatea, precum şi aurul holdelor de grâu din timpul verii. Albastrul reprezintă aerul, cel mai nobil element după foc şi simbolizează blândeţea, frumuseţea, nobleţea şi buna credinţă.

Momente importante ale tricolorului sunt marcate de-a lungul marilor evenimente din trecutul țării noastre. El devine, cu adevărat, un simbol al naţiunii româneşti la începutul secolului XIX, după izbucnirea Revoluţiei de la 1821. Vorbim despre primul drapel propriu-zis al românilor care astăzi se află la Muzeul Naţional de Istorie.

Ca drapel de luptă, tricolorul a fost adoptat în Ţara Românească, în 1834, sub domnia lui Alexandru D. Ghica. 14 ani mai târziu, în 1848 românii și-au exprimat voința pentru cele trei culori naţionale, drapelul fiind arborat la Blaj și la Adunarea populară de la Izlaz, unde participanţii au mers cu steaguri şi insigne tricolore.

Decretul nr.1 din 14/26 iunie al Guvernului provizoriu este primul decret pentru Steagul Național, iar pe Câmpia Libertăţii steagul nostru a fost sfințit. Asta sărbătorim noi, în 26 iunie: devenirea tricolorului simbol naţional, simbol al mândriei noastre.

Alexandru Ioan Cuza este primul domnitor care acordă importanța cuvenită drapelului nostru, chiar dacă acesta avea o dispunere orizontală a benzilor de culoare. Ordinea culorilor pe steagul românesc este stabilită prin Constituţia României din 1866 care prevedea la articolul 124 următoarele „colorile Principatelor-Unite urmează a fi Albastru, Galben şi Roşu”. Un an mai târziu se definește și așezarea verticală a culorilor. Atenție! Ordinea corectă a culorilor pe steagul românesc este de la lance, albastru, galben, roșu.

În prezent, Drapelul Național ne onorează și îl privim cu mândrie cum este înalțat la sediile celor mai importante instituții europene.

Iubiți tricolorul! Nu doar de 1 decembrie, 24 ianuarie sau 26 iunie, ci orice perioadă a anului. Purtați-l în suflet și-n cuget cu mândrie așa cum l-au purtat bunicii și străbunicii noștri în luptele pentru apărarea acestui pământ sfânt – România.  Cu prețul vieții au apărat acest meleag, iar flacăra cr

Iubiți tricolorul! Nu doar de 1 decembrie, 24 ianuarie sau 26 iunie, ci în orice clipă a existenței voastre.
Purtați-l în suflet și-n cuget cu mândrie așa cum l-au purtat bunicii și străbunicii noștri în luptele pentru apărarea acestui pământ sfânt – România.
Cu prețul vieții au apărat acest meleag, iar flacăra credinței în Dumnezeu și a iubirii necondiționate față de neamul românesc, călător acum pe întreg pământul, nu a încetat nici o clipă să le lumineze sufletul și să le dea putere.

Pe el stă scris cu lacrimi de dor și râuri de sânge istoria neamului românesc. 

„De-ți bate inima , pentru această țară
Tu steagul României, să-l agăți afară,
Să-l prinzi cu mândrie, la a ta fereastră
Să-ți bată inima să nu se mai oprească!” (Autor: Sandu Chiva)

 • Discursurile înflăcărate ale lui Trump atrag condamnarea presei
  Trump știa că discursurile sale vor stârni o explozie nucleară în mass-media. Nu există nicio urmă de îndoială că președintele Trump știa ce urmărește cu discursurile explozive din 4 iulie care denunțau „mulțimile furioase” și „fascismul de extremă stânga”. Și, desigur, știa că acest lucru va stârni o explozie nucleară în mass-media. Însă se pare
 • Doi deputați PSD au făcut scandal într-un fast-food
  Deputații PSD și Adrian Solomon şi Irinel Stativă au făcut scandal într-un fast-food, marți dimineața, după ce au refuzat să poarte masca de protecția la intrarea în incintă conform regulilor de protecție sanitară. Cei doi deputați au fost amendați cu suma de 2.600 lei după ce poliția a fost chemată de unul dintre patroni. Cei doi
 • Lider USR despre partid: „neomarxist, chiar dacă se autointitulează de dreapta”
  Dacă ai onoarea de a nu fi dat afară din USR atunci ci siguranță începi să îți dorești să pleci. Cel puțin așa lasă impresia evenimentele din ultima perioadă. Raluca Amariei a fost vice-președinte la nivel național. Și-a dat demisia din USR dezamăgită de modul în care se făcea politică în partid după expulzarea lui
 • SUA ar putea interzice platforma chinezească TikTok
  Statele Unite ale Americii ar putea interzice mai multe aplicaţii de social media chinezeşti, inclusiv TikTok, a declarat secretarul de stat Mike Pompeo, potrivit CNN. Pompeo a sugerat, în timpul unui interviu, că această măsură este posibilă, adăugând că autorităţile americane iau lucrurile foarte în serios. Acesta a adăugat că utilizatorii ar trebui să descarce
 • PE cere retragerea noii legi privind securitatea în Hong Kong
  Liderii grupurilor politice din Parlamentul European au cerut luni retragerea noii legi privind securitatea în Hong Kong, act normativ adoptat de Beijing, şi s-au declarat profund îngrijoraţi de erodarea libertăţilor fundamentale în fosta concesiune britanică, se arată într-un comunicat al legislativului european. „În virtutea legii aprobate de legislativul Chinei în mai, Beijingul va avea noi
%d blogeri au apreciat: