25 septembrie 1872, ziua în care era inaugurată Gara de Nord din București

La 25 septembrie 1872, era inaugurată Gara de Nord din Capitală, cea mai mare stație feroviară a României, şi se deschidea oficial prima linie ferată pe ruta Bucureşti-Ploieşti.
În același an, au fost date în exploatare liniile ferate Pitești — București — Buzău și Galați — Tecuci — Roman, în lungime de peste 600 km, cu 39 de stații.
Povestea Gării de Nord a început pe 10 septembrie 1868, când a fost aşezată piatra de temelie a clădirii, în prezenţa Regelui Carol I.
Clădirea gării, peroanele, dar și liniile s-au construit după planurile Ministerului Lucrărilor Publice, de Consorțiul Stroussberg. La început, în noiembrie 1870, odată cu deschiderea provizorie a liniei București — Ploiești, numele a fost de Gara Târgoviștei.
Deși Nicolae Ceauşescu plănuia să demoleze clădirea Gării de Nord şi să o mute la marginea Bucureştiului, edificiul a rămas pe amplasamentul inițial.
În prezent, rețeaua de căi ferate din România are o lungime totală de 20.077 km de linii, fiind a şaptea rețea ca mărime din Uniunea Europeană.
Sursa: Europa FM
- Marius Lulea (AUR): Atunci când Călin Georgescu a folosit pentru prima dată cuvântul „patocrație”, a reușit, într-un singur termen, să exprime cu precizie întreaga realitate politică a RomânieiAtunci când Călin Georgescu a folosit pentru prima dată cuvântul „patocrație”, a reușit, într-un singur termen, să exprime cu precizie întreaga realitate politică a României. Diagnosticul e grav. Dar ca în orice boală, vindecarea începe cu recunoașterea simptomelor. România trăiește sub un regim cu simptome clare de patocrație, o formă de guvernare în care structurile …
- Andrei Marga: Guvernanţi nepregătiţi şi corupţi inventează „pericole” externe pentru a limita democrația, pentru a anula alegeri căci nu conveneau câștigătorii, urmăresc candidați cu procuratura și justiția„În jurul anilor optzeci, istoria universală a făcut o cotitură benefică în consecințe. Autoritățile au fost obligate să considere democratizarea, în viața internațională s-a tins spre disoluția blocurilor politice și militare, în lume, cooperarea a fost preferată confruntării. Înțelegerile supraputerilor, începând deja cu Declarația de la Shanghai (1972), continuând cu Acordul de la Helsinki (1975) …
- Ramona Ioana Bruynseels (AUR): Guvernul Bolojan – mai puțini bani pentru pensionari, dar prețuri și taxe mai mariDeputata AUR Ramona Ioana Bruynseels acuză că, după adoptarea măsurilor fiscale propuse de Ilie Bolojan și Nicușor Dan, aproape 2 milioane de pensionari vor vedea cum le scad veniturile, iar în paralel, prin majorările de TVA, toate prețurile vor lua din nou foc. ‘Într-o Românie deja sufocată de scumpiri, Guvernul PSD-PNL-USR-UDMR lovește din nou exact …
- Dragoş Anastasiu: Românii să îndure patru ani de măsuri dureOmul lui Nicușor Dan și actual vicepremier, Dragoș Anastasiu, lansează un scenariu sumbru pentru români. Patru ani de măsuri dure vor avea românii de înfruntat. Asta înseamnă majorări de taxe, scumpiri în lanț la raft, în timp ce pensiile și salariile ar putea fi înghețate. Întrebat dacă TVA-ul ar mai putea crește la 1 octombrie, …
- România îmbătrânește, guvernul pedepsește mamele: Fără asigurare de sănătate în concediu și cu alocații tăiate pentru mamele minoreÎn loc de politici pentru viitor, statul lovește în cele mai vulnerabile femei. Demografia se prăbușește, iar soluțiile întârzie să apară. Europa se confruntă cu o criză demografică severă, iar România este printre cele mai afectate state. Scăderea natalității, îmbătrânirea populației și exodul tinerilor creează un viitor sumbru în care devine tot mai neclar cine …