ISTORIEMagazinPrima Pagină

22 iunie 1941: România atacă Rusia sovietică pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică

În 1940 România, sub amenințarea armelor sovietice și apoi naziste, avea să piardă Basarabia, nordul Ardealului și Cadrilaterul. Rusia, Ungaria și Bulgaria erau marii beneficiari. Din aceste teritorii doar Ardealul avea să mai fie redobândit în cele din urmă.

Carol al II-lea conducătorul de la acel moment al statului român avea să abdice și să fugă din țară. De ce să fugă? De furia poporului român, el fiind considerat principalul responsabil de eșecul anului 1940. În toată perioada interbelică clasa politică conducătoare, în frunte cu Carol al II-lea, s-a scăldat în permanente scandaluri și a fost incapabilă să asigure în estul Europei un stat puternic din punct de vedere armat și economic.

Carol al II-lea avea să fugă și locul său să fie luat, în calitate de conducător al statului, de către Ion Antonescu, generalul ce ulterior avea să devină mareșal. Statul român își păstra forma politică de regat, însă casa regală condusă de către regele Mihai I, avea să păstreze un rol formal în toată această perioadă.

Aceste colapsuri teritoriale au dus la disoluția autorității statului. A fost necesară aducerea la conducerea României a lui Ion Antonescu, pe atunci general, apoi mareșal.

În fruntea statului se menținea simbolic regele Mihai, în realitate el era condus cu mână forte de către Antonescu în calitate de conducător al statului.

Începând cu 1940 mareșalul Ion Antonescu a consolidat armata, statul și economia țării, pregătind-o de război.

Data și detaliile atacului asupra sovieticilor au fost informații menținute în secret de generalii nemți. Antonescu știa că acel moment va veni, se pregătea de el, dar nu deținea detalii exacte.

În 1941, pe 22 iunie, trupele armate române trec Prutul și eliberează Basarabia.

Acest lucru a fost parte a unei operațiuni mai largi executată de către Germania și aliații săi(mare parte alianți conjuncturali, forțați de situație și de pericolul sovietic). În operațiune erau implicați români, nemți, italieni, unguri și multe alte popoare.

În Basarabia armata română a fost prima vioară. Efortul de eliberare a fost întru-totul românesc. Pe celelalte fronturi nemții dețineau controlul total.

Pentru noi scopul conflictului era unul legitim și local: eliberarea Basarabiei. Pentru Germania scopul era unul global: destrămarea regimului sovietic în fruntea căruia se afla Iosif Stalin și care susținea partidele comuniste din toată lumea și viza destrămarea unei lumi diverse a națiunilor.

În fapt era o bătălie pentru dominația asupra Europei în care ulterior au fost implicate și alte state, precum SUA și Japonia, fapt ce a transformat conflictul în unul global.

România dorea doar să atingă propiul obiectiv: aducerea Basarabiei acasă. În 1940 regele Carol al II-lea ceda acest teritoriu în urma unui ultimatum primit din partea Rusiei Sovietice. A fost o retragere dezorganizată, care pe care. Armata a avut ordin să nu răspundă la provocări dar mulți români au murit atunci.

  • Simion avertizează: Avem motive de îngrijorare. Sistemul se folosește de procurori pentru a înăbuși votul românilor
    Interviu exploziv în Washington Times. Liderul suveraniștilor, George Simion, susține că procurorii și poliția sunt folosiți de Guvern pentru a înăbuși votul și vocea poporului român „Ne confruntăm cu o lovitură de stat în desfășurare. Nu putem prevedea nimic. Ne este teamă că procurorii și poliția sunt folosiți de către guvern pentru a reduce la tăcere opoziția și pentru a înăbuși votul și vocea poporului român. Așa că orice se poate întâmpla de acum și până în următoarele două luni, deoarece turul doi al alegerilor va avea loc exact peste două luni. Vor folosi orice instrument de la presa mainstream …
  • Washington Times: În România ești interzis chiar dacă ești nevinovat!
    Jurnaliștii americani analizează consecințele unei posibile decizii de a interzice candidatura lui George Simion la alegerile din luna mai. Într-un editorial publicat în Washington Times, Tim Constantine compară acuzațiile din România cu privire la implicarea Rusiei în alegeri cu situația din SUA din 2016, atunci când același tip de acuzații au vizat mandatul lui Donald Trump, care s-au dovedit a fi în final false. „După ce Donald Trump a învins-o pe Hillary Clinton în alegerile din 2016, a fost deschisă o investigație, care a durat aproape doi ani și a costat mai mult de 30 de milioane de dolari, referitoare …
  • George Simion, interviu pentru presa elvețiană: Sistemul se teme că va pierde controlul. România trebuie salvată de o elită coruptă care nu mai reprezintă poporul!
    Interviu incendiar în presa germană cu George Simion, candidat la alegerile prezidențiale. Liderul AUR vorbește despre ingerința UE în alegerile precedente și despre cum România trebuie salvată de sistemul corupt disperat să rămână la putere, altfel lovitura de stat dată în ultimele luni va crea un precedent în întreaga lume! „Aceste alegeri nu sunt doar despre alegerea unui președinte. Sunt despre salvarea României de la o submisie completă față de interese externe și o elită coruptă care nu reprezintă poporul. România trebuie să rămână o națiune de oameni liberi, nu un teren de încercare pentru ambițiile federaliste ale Bruxelles-ului. Respingem …
  • Protest la Praga împotriva loviturii de stat din România. Cehii, petiție pentru alegeri libere și corecte!
    Mii de oameni au ieșit în stradă în Praga, pentru a protesta împotriva evoluțiilor antidemocratice din România. Totul în contextul în care candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă de BEC, iar tot mai multe voci vorbeau despre interzicerea lui George Simion. Aproximativ 1200 de cehi au semnat și o petiție în care își arată îngrijorarea față de ultimele evoluții de pe scena politică românească: „Un sistem politic în care oamenii nu aveau dreptul de a vota liber nu trebuie să se mai repete niciodată. Cu nemulțumire urmărim, așadar, cum actuala guvernare din România încearcă să le refuze cetățenilor dreptul …
  • Fostul premier al Poloniei, prezent la depunerea candidaturii lui George Simion: Am convingerea că va fi o forță stabilizatoare nu doar pentru România, ci și pentru întreaga UE
    Președintele ECR, Mateusz Morawiecki, fost premier al Poloniei, a fost alături de George Simion la depunerea candidaturii sale pentru alegerile prezidențiale. După ce au ieșit din Biroul Electoral Central, cei doi lideri au mers la pas prin Centrul Vechi al Capitalei, până la hotelul în care a avut loc conferința de presă post-eveniment. „Am venit la București în calitate de președinte al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni pentru a-l susține pe George Simion și pentru a susține democrația în România. Dacă George Simion va fi ales președintele României, am convingerea că va fi o forță stabilizatoare nu doar pentru România, ci …

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button