Politică

Greva profesorilor: Guvernul cumpără cu 2 miliarde de euro două submarine Scorpene bune de prins guvizi în Marea Neagră, în loc să dubleze salariile profesorilor

Sindicatele din Educație au respins propunerea Guvernului, respectiv oferirea a două vouchere de 1000 de lei și un altul de 1500 de lei peste 6 luni. Sindicatele au declarat că cer o creștere a salariilor în învățământ de 25%.

Calculele făcute pe baza datelor Ministerului Educației arată că o creștere cu un sfert a tuturor salariilor din Educație ar avea un impact bugetar de 2,7 miliarde lei pentru cele 6 luni, câte au mai rămas din acest an.

O creștere de 25% ar însemna 2,73 de miliarde de lei. Este o estimare a cheltuielilor pe care Guvernul le-ar putea avea, dacă accepta revendicarea sindicatelor. Din acestea, 1,81 miliarde ar fi pentru cadrele didactice și 920 de milioane pentru restul angajaților din sistem.

Impactul bugetar pentru creșterea salariilor profesorilor s-ar ridica la circa 360 de milioane de euro pe ultimele 6 luni din acest an. Având în vedere că suma este una ridicol de mică în comparație cu cheltuielile de miliarde privind achiziția de fiare vechi la armată (tancuri Abrams din 99) și achiziția a două submarine Scorpene de 2 miliarde de euro.

Oare ce au de gând să facă generalii bese-n cizme cu două balene Scorpene în Marea Neagră când zona de coastă a României are o adâncime de 50 de metri?

România construiește deja submarine de dimensiuni ceva mai mici decît balenele franceze, la Timișoara. Sunt minisubmarine de 35 de metri (în loc de 75), pe care le exportă cu succes în Italia, China, Coreea de Sud și Columbia. Despre ele, experții NATO spun că sînt ideale pentru operațiuni rapide și eficiente în Marea Neagră. Unde mai pui că de banii pentru două Scorpène am putea să ne luăm vreo douăzeci de minisubmarine românești și ne-ar rămîne fonduri și pentru a dubla salariile profesorilor.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button