Economie

Șeful Concurenței dă vina pe ASF în falimentul Euroins: Nu identificăm fraude și nu sancționăm firme care vând la prețuri mici

„Noi nu identificăm fraude și nu avem pârghii legale pentru a sancționa o firmă să vândă la prețuri mici și să crească organic, a susținut luni în Parlament, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, audiat în scandalul falimentului Euroins. Acesta a spus că prețul mic este un lucru bun în esență, dacă este sustenabil, iar asta se vede în solvabilitate, care este treaba Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Președintele Consiliului Concurenței a fost audiat luni în Senat pe tema falimentului demarat la Euroins, liderul RCA cu aproape 2,8 milioane de clienți RCA.

 • „Nu putem să îndeplinim unul rolul altuia. Noi suntem creați ca să ne asigurăm că există concurență și prețurile nu cresc foarte mult, iar ASF-ul a fost creat pentru ca firmele de asigurări să nu-și ia riscuri pe care nu le pot duce, cum e BNR-ul.
 • Nu putem suplini unii activitatea altuia. Nu avem nici pârghii legale și nici expertiza. Apropos de plafonare, dacă ne întrebați pe noi cât ar fi bine să fie prețul RCA, dacă din martie 2022 sau în aprilie, nu știu să vă spun, pentru că nu avem niciun fel de expertiză să spunem noi cât ar fi bine să fie prețul RCA.”, a declarat Bogdan Chirițoiu.

Acesta a susținut că autoritatea a aplicat amenzi de milioane de euro firmelor din asigurări, ultimele în decembrie 2022 pentru înțelegeri și creșteri de prețuri.

Președintele Consiliului Concurenței a mai susținut că legea concurenței nu permite autorității să intervină dacă două firme ajung la o putere mare în piață, dar au prețuri mici către clienți.

 • „Poate să facă ceva Consiliul Concurenței dacă 2 companii ajung la 80% din piață și au prețuri mici? Răspunsul este nu. Situații descrise de dumneavoastră nu cad sub incidența legii concurenței și foarte bine. Pot crea probleme în piața asigurărilor și astea au fost discuțiile cu ASF și aceste lucruri le-am discutat și la dumneavoastră în birou acum 1 an de zile.
 • Unde putem interveni noi este dacă cineva cu o cotă mare de piață vine cu un preț mare. Dacă acesta își folosește pozitia mare în piață și jupoaie clienții, da, putem interveni. Dar când cineva are un preț mic, nu este un subiect în care Consiliul Concurenței ar trebui interveni.”, a precizat Bogdan Chirițoiu.

Potrivit acestuia, mecanismul corect de intervenție a ținut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), cea care verifică solvabilitatea firmelor de asigurări.

 • „ASF are pârghii, nu noi. Noi dăm amenzi pentru înțelegeri si creșteri de prețuri. Cota de piață nu este ilegală. Orange are peste 40%. Nimeni nu a venit până acum cu ideea să..
 • Ce nu le dăm voie, este să cumpere alte companii. Dar dacă o companie are mulți clienți și ajunge și la mai mulți clienți, poate să ajungă la ce cotă de piață vrea ea, asta spune legea. Legea concurenței este una generală, nu este specifică asigurărilor, nu îmi dă limită pentru cota de piața.
 • Deci la o companie care ține prețurile jos și se falimentează pe ea… dacă ar fi falimentat pe Allianz să zicem, da, ar fi fost subiect de discuție) dar compania asta avea prețuri jos, a ajuns ea în faliment deci și-a făcut rău, dacă e o fraudă, iarăși nu noi identificăm dacă o companie are destui bani și capital. Nu avem pârghii legale.
 • Nu identificăm fraude. Nu oprim oamenii să vândă la un preț mic către clienți. Abuzul de poziție dominantă inseamnă că nu pot evita să cumpăr de la cineva și îmi dă preț foarte mare. Nu pot opri o firmă să crească organic. Dacă are preț mic și vin din ce în ce mai mulți oameni, asta este. Noi nu avem pârghii pentru a sancționa o firmă mare care vinde la prețuri mici către clienți.”, a mai declarat șeful Consiliului Concurenței.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a declarat luni, după audierea în comisia economică din Senat, că sunt milioane de clienţi ai Euroins care în perioada următoare trebuie să schimbe poliţa şi să meargă la altă companie şi evident că această schimbare poate să creeze perturbări în piaţă, astfel că într-o astfel de situaţie i se pare justificat ca pentru o perioadă limitată să existe o plafonare a preţurilor.

 • ”E un şoc puternic în piaţă. Sunt milioane de clienţi ai Euroins care în perioada următoare trebuie să schimbe poliţa, trebuie să meargă la altă companie. Evident că această schimbare poate să creeze perturbări în piaţă. Şi atunci, într-o astfel de situaţie mi se pare justificat ca pentru o perioadă limitată să existe o plafonare a preţurilor.
 • La ce nivel, care e mecanismul, că mergem pe preţul din martie 2022… astea sunt lucruri la care nu suntem noi în măsură să ne pronunţăm.
 • Noi ne-am pronunţat pe oportunitatea plafonării, limitată. Exact preţul şi modul în care se plafonează o să fie stabilit de ASF. Sunt convins că Guvernul o să aprobe”, a spus Bogdan Chiriţoiu.

El a arătat că se introduce plafonarea tocmai ca să nu avem o creştere, să nu avem o panică.

”În şase luni lumea se mai linişteşte. Câştigăm un respiro. Doi, avem şansa să facem o serie de modificări la lege ca să ne asigurăm că funcţionează bine mecanismul de asigurări RCA, că nu e inflaţionist”, a precizat Chiriţoiu.

Despre proiectul privind plafonarea preţului la poliţele RCA, amânat în ultima şedinţă de Guvern, Bogdan Chiriţoiu a spus: ”De ce suntem noi mulţumiţi e că Guvernul şi ASF au acceptat că plafonarea nu trebuie făcută numai la rezultatul final. Trebuie să mă uit şi la elementele care compun acea sumă”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button