Internațional

Reacției Chinei la decizia Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus

Un război nuclear nu ar trebui să fie declanșat niciodată, părțile ar trebui să se concentreze pe o soluție diplomatică la criza ucraineană, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, în cadrul unui briefing, comentând decizia Rusiei de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus.

„La 5 ianuarie anul trecut, liderii statelor cu arme nucleare au emis o declarație comună în care au afirmat că este imposibil să câștige sau să poarte un război nuclear, (declarația) a subliniat că războaiele între statele cu arme nucleare ar trebui evitate și că riscurile strategice ar trebui reduse”, a declarat diplomatul, solicitat de agenția rusă RIA Novosti să comenteze poziția Chinei cu privire la decizia Rusiei de a desfășura arme nucleare tactice în Belarus.

Mao Ning a subliniat că, în circumstanțele actuale, toate părțile „ar trebui să se concentreze pe eforturile diplomatice pentru a rezolva pașnic criza ucraineană și să colaboreze pentru a contribui la dezamorsarea situației”.

Decizia lui Vladimir Putin

Sâmbătă, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova și Minsk au convenit ca, „fără a încălca obligațiile internaționale, să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus”.

Putin a explicat că Rusia nu a predat armele sale nucleare Belarusului, ci a făcut ceea ce SUA au făcut timp de un deceniu. Potrivit acestuia, construcția instalației de depozitare a armelor nucleare tactice din Belarus va fi finalizată la 1 iulie.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button