Internațional

ONU acuză Ucraina și Rusia de execuţia sumară a zeci de prizonieri de război

ONU acuză vineri forţele ucrainene şi ruse de comiterea a zeci de execuţii sumare ale unor prizonieri de război – 15 ucraineni şi 25 de ruşi, în afara luptei – în invazia rusă a Ucrainei, relatează AFP, potrivit news.ro.

”Suntem profund îngrijoraţi de execuţia sumară a 25 de prizonieri de război şi de persoane ruse în afara luptei” şi de cea a ”15 prizonieri de război ucraineni”, denunţă şefa Misiunii ONU de Supraveghere a Drepturilor Omului în Ucraina, Matilda Bogner.

Matilda Bogner anunţă că ONU a documentat aceste execuţii ale unor ruşi de către forţele armate ucrainene, comise ”adesea” ”imediat după cuceriri pe câmpul de luptă”.

ONU este la curent cu cinci anchete desfăşurate de către Kiev – care vizează 22 de victime -, ”dar nu avem nicio cunoştinţă de vreo urmărire a autorilor” acestor cirme, denunţă ea.

În privinţa execuţiei a 15 prizonieri ucraineni de război ”la puţin timp după prinderea lor” de către forţele armate ruse, ”11 dintre ele au fost comise de către grupul paramilitar Wagner”, anunţă ea.

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de aplicarea unor rele tratamente prizonierilor

Ucraina şi Rusia se acuză reciproc de aplicarea unor rele tratamente prizonierilor – care constituie crime de război -, de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, în februarie 2022.

Grupul Wagner se află în prima linie a confruntărilor armate la Bahmut, epicentrul ostilităţilor în estul Ucrainei.

La începutul lui martie, o înregistrare video a unei execuţii a unui prizonier de război ucrainean de către militari ruşi a provocat un şoc în Ucraina.

În noiembrie, Kremlinul şi-a exprimat indignarea după difuzarea a două înregistrări video care surprindeau execuţia a aproximativ zece militari ruşi care tocmai se predaseră forţelor ucrainene.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button