Internațional

Marea Britanie va furniza Ucrainei proiectile cu uraniu sărăcit, cunoscute drept bombe murdare

Subsecretarul britanic al Apărării, baroneasa Goldie, a anunțat oficial luni, ca răspuns la o anchetă parlamentară a colegului său Lord Hilton, că Londra transferă obuze cu uraniu sărăcit către Ucraina, relatează BBC.

„Împreună cu furnizarea de tancuri de luptă principale Challenger-2 pentru Ucraina, vom furniza muniție, inclusiv proiectile perforante care conțin uraniu sărăcit. Astfel de proiectile sunt extrem de eficiente împotriva tancurilor și vehiculelor blindate moderne”, se arată în răspunsul său către ministru, publicat pe site-ul oficial al Parlamentului britanic.

Uraniul sărăcit este un produs secundar în producția de uraniu îmbogățit. Acesta se distinge prin densitatea și rezistența sa ridicată, iar datorită acestor calități este utilizat atât în producția de armuri militare, cât și de muniție – în principal miezuri pentru proiectilele perforante pentru blindate.

Uraniul sărăcit nu este foarte radioactiv, deși este considerat toxic și cancerigen.

Anterior, Casa Albă a refuzat să confirme furnizarea de proiectile americane cu uraniu sărăcit către Ucraina.

Kremlinul a declarat că va considera utilizarea lor în Ucraina drept o „bombă murdară”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button