Internațional

Putin în Cotidianul Poporului din China înaintea vizitei președintelui XI la Moscova: Situația din Ucraina va fi soluționată ținând cont de realitățile geopolitice actuale

Situația din Ucraina poate fi soluționată politic și diplomatic, Moscova este pregătită pentru asta, dar viitorul acestui proces va depinde de disponibilitatea celorlalți pentru un dialog serios ținând cont de realitățile geopolitice actuale, a scris președintele rus Vladimir Putin în articolul său pentru Cotidianul Poporului din China înaintea vizitei președintelui Xi la Moscova.

Articolul a fost postat duminică pe site-ul Kremlinului.

„Rusia este deschisă rezolvării politice și diplomatice a crizei din Ucraina. Nu Rusia a întrerupt discuțiile de pace în aprilie 2022. Viitorul procesului de pace depinde numai de voința de a se angaja într-o discuție semnificativă, ținând cont realitățile geopolitice actuale”, a menționat președintele rus. „Din păcate, caracterul ultimatum al cerințelor impuse Rusiei arată că autorii lor sunt detașați de aceste realități și lipsiți de interes în găsirea unei soluții la situație”, mai spune el.

Preşedintele Vladimir Putin a lăudat duminică relaţiile ruso-chineze, ajunse la apogeu, şi a împărtăşit aşteptările ridicate pe care le are de la discuţiile cu liderul Xi Jinping, în ajunul vizitei sale în Rusia, informează AFP.

„Relaţiile ruso-chineze au atins cel mai înalt punct din istoria lor şi continuă să devină mai puternice”, a declarat preşedintele Putin într-un articol publicat de Kremlin în oficiosul guvernului chinez Cotidianul Poporului.

Calitatea legăturilor dintre Moscova şi Beijing este „superioară celei a uniunilor politice şi militare din epoca Războiului Rece”, a apreciat liderul de la Kremlin.

În relaţiile dintre Moscova şi Beijing,”nu există limite, nici subiecte interzise”, consideră Vladimir Putin.

„Dialogul nostru politic este sincer la maximum, în timp ce cooperarea noastră strategică a devenit cuprinzătoare şi intră într-o nouă eră”, a subliniat preşedintele rus.

„Relaţiile cu China sunt astăzi piatra de temelie a stabilităţii regionale şi globale, ele stimulează creşterea economică şi servesc drept garant al unei agende pozitive în afacerile internaţionale”, a estimat şeful statului rus.

În condiţiile în care Statele Unite urmăresc o politică de „dublă descurajare” a Rusiei şi a Chinei, Moscova şi Beijingul „lucrează pentru a crea un sistem de securitate echitabil, deschis, incluziv şi care nu este îndreptat împotriva ţărilor terţe, atât la nivel regional, cât şi la nivel global”, susţine Putin.

El a denunţat, de asemenea, încercările NATO de a-şi extinde influenţa „prin îndreptarea către regiunea Asia-Pacific”.”Unele forţe urmăresc cu insistenţă să redistribuie spaţiul eurasiatic în cluburi exclusive şi blocuri militare menite să împiedice dezvoltarea ţărilor noastre, să ne prejudicieze interesele”,”dar nimeni nu va reuşi”, a asigurat liderul rus.

„Avem mari aşteptări de la viitoarele discuţii” cu preşedintele Xi Jinping, a spus Vladimir Putin, subliniind că „nu are nicio îndoială că acestea vor da un nou impuls puternic întregii cooperări bilaterale”.

Potrivit preşedintelui rus, întâlnirea cu omologul chinez, aşteptat luni la Moscova pentru o vizită de trei zile, va fi, de asemenea, o oportunitate de a „vedea un vechi prieten bun” cu care are „cele mai calde relaţii”.

Totodată, preşedintele rus a lăudat „dorinţa Chinei de a juca un rol constructiv în reglementarea crizei” din Ucraina, în contextul în care Beijingul încearcă să se impună ca mediator între Moscova şi Kiev. El a spus că este „recunoscător” Chinei pentru viziunea „echilibrată” asupra „evenimentelor din Ucraina”şi pentru „înţelegerea istoricului lor şi a motivelor reale”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button