Internațional

Slovacia anunță transferul a 13 avioane de luptă MiG-29 către Ucraina

Premierul slovac Eduard Heger a anunțat vineri, pe Twitter, că 13 avioane de lupta MiG-29 au fost predate Ucrainei, scrie BBC.

„Guvernul slovac tocmai a aprobat trimiterea a 13 avioane de vânătoare MiG-29 în Ucraina! Promisiunile trebuie ținute, iar când președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a cerut mai multe arme, inclusiv avioane de luptă, am spus că vom face tot ce putem. Mă bucur că și alții fac același lucru”, a scris ministrul.

Moscova a reacționat în scurt timp: „Avioanele vor fi distruse”.

Joi, Polonia a anunțat că va transferă 4 avioane de lupta MiG-29 Ucrainei în zilele următoare. În total, Polonia va transferă 10 astfel de avioane către Kiev. Ucraina a cerut, de asemenea, Statelor Unite să îi cedeze avioane de vânătoare F-16, dar administrația Joe Biden spune că nu este încă pregătită să facă acest lucru.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a anunțat, joi, după o întâlnire cu noul președinte al Cehiei, Petr Pavelm că țară să va trimite în Ucraina patru avioane MiG-29 „în zilele următoare”.

Cehia și Polonia sunt țări care se află în avangardă absolută atunci când vine vorba de sprijinul acordat Ucrainei, a declarat președintele Andrzej Duda, într-o conferință de presă după întâlnirea cu președintele ceh. Varșovia este prima capitală străînă pe care generalul Petr Pavel a vizitat-o după preluarea mandatului.

În timpul conferinței, președintele Andrzej Duda a fost întrebat despre avioanele de vânătoare MiG-29, pe care, așa cum a anunțat anterior premierul Mateusz Morawiecki, se așteaptă că Polonia să le predea Ucrainei în termen de 4-6 săptămâni.

„Este vorba despre (avioanele) MiG-29, care sunt încă aparate active în apărarea aeriană a țării noastre. Într-adevăr, o astfel de decizie a fost luată la nivelul autorităților de stat. Se poate spune cu siguranță că trimitem literalmente aceste MiG-uri în Ucraina chiar în acest moment. În prezent, mai avem încă o duzină de aceste MiG-uri. Acestea sunt MiG-uri pe care le-am preluat la începutul anilor 1990 de la armata est-germană. Aceștia sunt ultimii lor ani de funcționare, în funcție de capacitățile lor tehnice”, a declarat președintele.

„Vom preda Ucrainei patru avioane în stare de funcționare deplină în următoarele zile. Restul avioanelor sunt în curs de întreținere, sunt pregătite”, a adăugat el, fără a preciza numărul exact de avioane MiG-29 pe care Polonia le va preda Ucrainei.

„Locul lor va fi luat de avioane FĂ-50 nou livrate din Coreea de Sud, primele fiind așteptate până la sfârșitul anului. Și apoi escadrile de avioane F-35”, a subliniat el.

„În următorii ani, tot acest stoc (de avioane de lupta) va fi suplimentat, modernizat, dar vom avea și forțe aeriene suplimentare, sub formă unor avioane de lupta supermoderne”, a conchis el.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button