Economie

Ce efecte va avea pentru șoferi și prețul RCA falimentul Euroins. Ce trebuie să facă șoferii în caz de accident sau dacă vor bani înapoi

Ieșirea de pe piața asigurărilor a Euroins, în cazul unei decizii a instanței în acest sens, va conduce la scumpirea polițelor RCA și majorarea contribuțiilor la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) pentru companiile rămase în piață, așa cum s-a întâmplat în cazul falimentului City Insurance. Vezi detalii AICI ȘI AICI La acest moment, varianta plafonării tarifelor RCA nu este una finală. În același timp, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) precizează că nu este afectată valabilitatea asigurării sau instrumentarea daunelor înregistrate de beneficiari la dezastre naturale.

„Asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale este o poliță gestionată de PAID, fiind doar distribuită de alte entități. Din acest motiv, PAD rămâne valabilă până la data expirării, indiferent de ceea ce se întâmplă cu distribuitorul poliței. PAID are stabilitate din punct de vedere al indicatorilor de solvabilitate, are fonduri proprii și deține de cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, în cuantum de un miliard de euro”, a explicat Directorul General al PAID, Nicoleta Radu, potrivit profit.ro.

În cazul RCA, conform procedurii, șoferii asigurați se vor adresa Fondului de Garantare a Asiguraților pentru despăgubiri dacă au un accident sau dacă vor să denunțe polița cu restituirea contravalorii pentru perioada rămasă. La 90 de zile de la declararea definitivă a falimentului de către instanță, conform procedurii, toate polițele expiră automat. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) confirmă că a decis să suspende atribuțiile conducerii companiei Euroins, ca și să retragă autorizația de funcționare a companiei, să constate starea de insolvență a acesteia și să ceară instanței, în consecință, declararea stării de faliment a companiei, dar și să numească, cum a anunțat Profit.ro, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății. Vezi mai jos documentele ASF în cazul Euroins Fondul a mai fost desemnat anterior administratorul temporar al Euroins.

Anterior a fost relatat că Euroins este într-un context în care ASF a formulat o sesizare penală împotriva companiei. Profit.ro a anunțat, joi seara, că ASF a decis să ridice autorizația conducerii companiei Euroins și că este luată în calcul formularea către instanță a unei cereri de intrare în insolvență/faliment, după constatarea, conform procedurii, a unei astfel de stări de fapt. Decizia de intrare sau nu în faliment aparține instanței, care va analiza argumentele tuturor părților implicate. Aceleași surse Profit.ro arătau că varianta este și începerea procedurilor de gestionare a problemelor companiei de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), la care confirmă acum ASF că a apelat în paralel.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară anunță acum oficial că a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor  necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.

ASF a decis să nu avizeze transferul de active către societatea EIG Re, înregistrată în Bulgaria.  Guvernul transmite că va susține toate măsurile necesare pentru a proteja interesele asiguraților afectați, ASF urmând să lucreze în acest sens cu Ministerul Finanțelor. Argumentul ASF – La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.

Decizia Consiliului ASF se bazează  pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor.

Managementul Eurohold Bulgaria SA a anunțat anterior că Euroins România a semnat un contract de reasigurare quota share cu EIG Re EAD, reasigurătorul al Euroins Insurance Group AD (EIG). Noul contract de reasigurare asigură și transferul unei părți semnificative a riscului asumat de Euroins România în afara companiei.

Grupul bulgar Eurohold acuza „un atac organizat” împotriva Euroins România, ce se prezintă drept cel mai mare asigurător de pe piața românească de asigurări și cea mai mare unitate a Euroins Insurance Group AD, grupul de asigurări filială a holdingului, care ar putea consta în sechestrarea rapidă a activelor asigurătorului, susținând că a informat deja o serie de organisme și instituții de stat și internaționale competente cu privire la aceste acțiuni, „iar instituțiile iau măsurile necesare”. Eurohold susține că „în atacul împotriva Euroins România ar putea fi implicați mai mulți angajați de nivel înalt și mediu din conducerea departamentului de asigurări al autorității de supraveghere și reglementare financiară din România – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), precum și persoane implicate în criza City Insurance”.

Este al doilea faliment răsunător pe piața asigurărilor în mai puțin de doi ani, după cel al lui City Insurance, din septembrie 2021. Atunci, instituția a retras autorizația de funcționare a companiei, care deținea șefia clasamentului, pentru că asigurătorul nu a făcut dovada permanentă a fondurilor proprii eligibile pentru a acoperi cerința de capital de solvabilitate (SCR) și cerința de capital minim (MCR)

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button