Internațional

Polonia va transfera Ucrainei patru avioane MIG-29

Polonia va transfera Ucrainei în zilele următoare patru avioane de vânătoare MIG-29, a anunţat joi preşedintele polonez Andrzej Duda, potrivit Reuters şi AFP, anunță Agerpres.

„În primul rând, efectiv în următoarele câteva zile vom transfera către Ucraina, dacă am reţinut bine, patru avioane pe deplin operaţionale”, a spus Duda la o conferinţă de presă comună cu omologul său ceh Petr Pavel. „Alte aparate sunt în prezent sunt în pregătire, în reparaţii, şi vor fi probabil transferate succesiv”, a adăugat el.

„Putem spune aşadar că suntem pe punctul de a trimite aceste MIG-uri Ucrainei”, a precizat preşedintele polonez. El a menţionat de asemenea că Polonia dispune de aproximativ 15 avioane MIG-29, care au făcut parte din forţele aeriene ale fostei Republici Democrate Germane (RDG) şi pe care armata poloneză le-a achiziţionat în anii ’90.

„Aceste MIG-uri sunt în continuare în serviciul operativ ale forţelor aeriene poloneze. Sunt ultimii ani de exploatare ai acestor aparate care, în marea lor majoritate, rămân în continuare operaţionale”, a mai spus preşedintele Duda.

Guvernul de la Varşovia anunţase anterior că este pregătit să ofere Ucrainei avioane de vânătoare MIG-29

Anunţul său vine la două zile după ce premierul polonez Mateusz Morawiecki declara că transferul unor avioane de acest fel către Ucraina ar putea fi efectuat în următoarele 4-6 săptămâni.

De asemenea, guvernul de la Varşovia anunţase anterior că este pregătit să ofere Ucrainei avioane de vânătoare MIG-29 fabricate în fosta URSS, dar în cadrul unei coaliţii de ţări. La rândul ei, Slovacia şi-a manifestat disponibilitatea de a dona Ucrainei întreaga sa flotă de 11 avioane de acelaşi tip şi pe care le-a scos din exploatare.

Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nad, a declarat joia trecută că omologul său polonez l-a asigurat că guvernul de la Varşovia ar fi de acord să desfăşoare cu cel de la Bratislava o acţiune comună de furnizare a unor avioane MIG-29 către Ucraina.

Întrebat atunci câte aparate MIG-29 ar putea să ofere Polonia, şeful de cabinet al preşedinţiei poloneze, Pawel Szrot, a spus că nu vor fi 14, cu siguranţă, prin menţionarea acestei cifre el amintind de numărul tancurilor Leopard 2 pe care Polonia le-a transferat Ucrainei.

MIG-urile poloneze transferate Ucrainei vor fi înlocuite cu avioane sud-coreene FA-50 şi F-35 americane.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button