Politică

New York Post: Din cauza scăderii dolarului Statele Unite își vor pierde din greutate pe arena internațională, riscând totodată să se afle într-o „gaură a datoriilor”

Sancțiunile anti-ruse duc la abandonarea multor țări a dolarui american, din cauza cărora Washingtonul își pierde capacitatea de a-și proiecta puterea pe scena internațională, scrie editorialistul New York Post, Jay Newman.

„Abandonarea dolarului ar aduce o lovitură puternică poziției Americii pe arena internațională. Epoca în care a fost posibil să tipărim un număr nelimitat de dolari s-ar putea să se încheie și, odată cu aceasta, capacitatea noastră de a cumpăra bunuri străine ieftine va rămâne în trecut”, scrie autorul.

După cum a observat el, mai mult de o sută de țări nu au susținut măsurile anti-ruse din Occident, motiv pentru care apar coaliții economice care folosesc alte monede pentru a vinde bunuri. Jurnalistul a mai remarcat că absența unei alternative la dolar, despre care au vorbit analiștii occidentali, s-a dovedit a fi iluzorie.

Relațiile comerciale dintre țările care utilizează monedele naționale duc la o scădere a cererii pentru dolar și, ca urmare, a valorii acestuia. Ca urmare, a explicat Newman, va urma o creștere treptată a prețurilor.

Din cauza scăderii dolarului, a conchis jurnalistul, Statele Unite își vor pierde din greutate pe arena internațională, riscând totodată să se afle într-o „gaură a datoriilor”. Pentru a evita acest lucru, Washingtonul poate reduce numărul de adversari strategici și „își poate pune ordine în propria economie odată pentru totdeauna”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button