Internațional

Ucraina încearcă să împiedice la Bruxelles extinderea centralei nucleare maghiare de la Paks

Ucraina a trimis o notă Comisiei Europene în legătură cu proiectul de construcție a reactorului nuclear de către compania rusă Rosatom, în Ungaria, a anunțat premierul ucrainean pe pagina sa de pe Telegram, transmite Nepszava, citată de Rador.

„Rosatom face parte din regimul lui Putin, care sprijină activități teroriste și pune în pericol obiectivele nucleare”, a afirmat Denis Şmîhal, care așteaptă din partea Comisiei Europene revizuirea deciziei sale luate anterior cu privire la proiectul Paks 2.

Aşa cum a relatat recent şi ziarul ungar „Népszava”, Comisia Europeană a aprobat modificarea contractelor de construcție a noilor blocuri de la Paks. În această construcţie Rosatom joacă un rol semnificativ.

Premierul ucrainean a precizat că despre toate aceste chestiuni a vorbit la reuniunea la nivel ministerial a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) dedicată Ucrainei, de la Paris.

Şmîhal a caracterizat drept nerealist faptul că poată fi luată o astfel de decizie atunci când Rusia aruncă în aer barajul din Nova Kahovka și menţine centrala nucleară de la Zaporojie sub ocupaţie. Tocmai din acest considerent este convins oficialul ucrainean că sancţiunile trebuie înăsprite şi mai mult, în special în industria nucleară.

„Trebuie să depunem toate eforturile pentru a face imposibile afacerile cu o ţară teroristă și să nu mai susținem mașina de război rusă”, a subliniat premierul ucrainean.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button