PoliticăRepublica Moldova

9 din 10 cetățeni din R.Moldova nu au încredere că armata lor i-ar putea apăra în cazul unui război

Invitat la „Puterea Știrilor”, ambasadorul R.Moldova la București, Victor Chirilă, a declarat că încrederea foarte scăzută a moldovenilor în capacitatea armatei naționale de a-i apăra în cazul unui conflict militar este cauzată de subfinanțarea și „desconsiderarea” armatei de către guvernele ultimilor 30 de ani. „La un moment dat, se discuta despre disoluția armatei la modul cel mai serios”, a amintit ambasadorul. Potrivit ultimului sondaj IMAS din R.Moldova, 91% dintre respondenți s-au declarat sceptici că armata ar putea apăra țara în cazul unui atac inamic.

„Timp de 30 de ani, autoritățile, guvernele, marea parte a guvernelor care s-au perindat pe la Chișinău și a partidelor care au guvernat Republica Moldova au desconsiderat armata. La un moment dat, se discuta despre disoluția armatei la modul cel mai serios, se discuta pe timpul președintelui Vladimir Voronin, președinte comunist, se discuta despre acest lucru. Dodon și cu partidul său socialist au desconsiderat armata. Anul trecut s-a decis majorarea bugetului (pentru armată – n.r.), o majorare nu atât de mare, rămâne o finanțare sub nivelul necesităților, dar avem și o asistență din partea Uniunii Europene, prin instrumentul European Facility al Uniunii Europene. Avem o asistență suplimentară pentru a consolida capacitățile de comandă, comunicare, logistică, inclusiv de a procura și drone pentru a supraveghea, de exemplu, frontierele noastre.

Nu este vorba de încredere, este vorba de capacitatea de a apăra țara. Bugetul armatei a crescut de la 0,3% din PIB la peste 0,5%, deci e o creștere practic dublă, dar, sigur, nu este suficientă pentru a schimba radical realitățile în armata noastră, dar va asigur că treptat, treptat se va acorda o atenție sporită pentru a moderniza capacitățile noastre de apărare. Se vor investii mai mulți bani în armată pentru a ne apăra, orice stat are nevoie de o armată care să mențină pacea și securitatea.

Noi nu avem capacitățile ca să amenințăm pe cineva. Avem nevoie să ne apărăm, să ne apărăm, de exemplu, spațiul aerian, să nu fie traversat de rachete trase din Marea Neagră, să le putem depista, detecta și dacă e cazul să le doborâm. Deocamdată, noi așa ceva nu avem nici echipamente de detectare moderne, nu avem nici echipamente să le doborâm, ori lucrul acesta trebuie corectat. Realitățile acestui război ne-au demonstrat că trebuie să avem un sistem de apărare aerian minim pentru a ne asigura că cerul nostru nu este violat de niște state neprietene”, a declarat Victor Chirilă la „Puterea Știrilor”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button