Politică

Aberația sistemului românesc de pensii: Un agricultor are o pensie egală cu venitul unui român care nu a muncit niciodată

Un român ajuns la pensie, care nu a muncit niciodată în viața lui, primește venitul minim garantat de stat în valoare de 1,125 de lei, respectiv indemnizația socială pentru pensionari. Tot atât primește și un agricultor, ca pensie după ani întregi de muncă pe câmp sau un pensionar cu pensia minimă, arată o analiză realizată de specialiști în domeniu.

Asta în condițiile în care cel din urmă a muncit ani întregi pe propriul teren, luat cu forța de stat. S-a trezit dimineața devreme, a muncit zilnic de primăvara până iarna, zeci de ani, fără ca munca sa să fie cuantificată sau apreciată.

Se întâmplă în țara pensiilor speciale, în care politicienii se mobilizează pentru a proteja pensiile enorme ale foștilor angajați din armată, serviciile secrete, parlament, curtea de conturi și justiție.

Punctul de pensie a ajuns de la 1 ianuarie 2023 la valoarea de 1.785 de lei, iar, începând cu 2024, această valoare se va majora cu rata medie anuală a inflației, plus 50% din creșterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

De asemenea, indemnizaţia socială pentru pensionari (pensia minimă garantată de stat) este stabilită la 1.125 lei şi este prevăzută acordarea unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii.

Astfel, în cazul celor care nu au muncit nici măcar o zi în viața lor, venitul lor este stabilit la suma de 1.125 de lei (aproximativ 230 de euro) și reprezintă egalul pensiei minime garantată de către stat.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button