Social

„X”-ul comunității LGBTQ+, plasat pe ascuns în evenimentele Timișoara, Capitală Culturală Europeană

Unul dintre evenimentele culturale din cadrul programului Timișoara 2023 Capitală Culturală Europeană, expoziția „Sete cronică – Chronic Desire”, include mai multe elemente revoltătoare. Cu atât mai revoltător cu cât a fost ținută ascunsă opțiunea curatoarelor de a evita exprimările normative masculine la plural. Expoziția este explicată ambiguu în pliantul de prezentare dar și în descrierile de pe rețelele de socializare sau de pe site-ul oficial al programului Timișoara 2023, scrie Ziua de Vest.

Expoziția este curatoriată de Cosmina Goagea, Corina Oprea și Brîndușa Tudor și se desfășoară în patru spații necovenționale: Bastionul Maria Theresia, Comenduirea Garnizoanei Timișoara, Palatul Ștefania și Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”. Sunt expuse lucrările unor artiști consacrați români și internaționali, printre care se numără Dan Perjovschi, Ana Adam, Matei Bejenaru, Irina Botea Bucan, Ana Kun, Mona Vatamanu sau Anca Benera si Arnold Estefan.

”Toate textele care prezintă expoziția „Sete cronică – Chronic Desire” au fost adaptate într-un mod discret, cu mult efort și fără a comunica public acest lucru, pentru a nu oferi mai multă atenție — la nivelul limbajului — unui gen asupra altuia, fiind luați în considerare și cei care se identifica drept non-binari (nici masculin, nici feminin). Astfel, nu se utilizează niciodată expresia „35 de artiști prezenți în expoziție”, găsindu-se în schimb soluția „35 de prezențe artistice”, așa cum declara Corina Oprea, una dintre curatoarele expoziției și al programului Timișoara 2023 Capitală Culturală Europeană”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button