Economie

Focar de gripă aviară confirmat pe platforma zootehnică din Codlea

ANSVSA anunţă, sâmbătă, că a fost confirmat un focar secundar de gripă aviară cu subtipul H5N1 la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F1, de pe platforma zootehnică Codlea, aflată în imediata proximitate a fermei unde a fost diagnosticat focarul primar. De asemenea, la o fermă cu 113.000 de păsări este suspiciune de gripă.

”Din datele preliminare ale anchetei epidemiologice a rezultat că între cele două ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând aceleaşi mijloace de transport pentru furaje şi aceleaşi mijloace de transport pentru colectarea cadavrelor”, a transmis, sâmbătă, ANSVSA.

Sursa citată a precizat că ferma aparţine aceluiaşi agent economic şi are un efectiv de 44.477 de curcani.

”În cadrul Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) s-a aprobat planul de măsuri pentru fermele afectate de pe platforma zootehnică, care se aplică în focarul de boală şi în zonele de protecţie şi supraveghere, în conformitate cu legislaţia specifică, europeană şi naţională”, a mai transmis ANSVSA.

Potrivit instituţiei, în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite în urma declarării focarelor, sunt menţinute măsurile de restricţie severe privind circulaţia persoanelor, animalelor şi a mijloacelor de transport pentru toate fermele.

”Nicio pasăre de curte şi niciun mamifer domestic nu trebuie să intre sau să iasă din exploataţiile din zonele de restricţie, fără autorizarea autorităţii competente”, a mai transmis ANSVSA.

Instituţia a precizat că, sâmbătă, a apărut o nouă suspiciune de prezenţă a virusului gripei aviare la o altă fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, care aparţine aceluiaşi agent economic, cu un efectiv de 113.407 de păsări, unde au fost înregistrate mortalităţi peste limita tehnologică.

”Inspectorii sanitari veterinari au prelevat probe, care vor fi transmise la Institutul de Diagnotic şi Sănătate Animală, pentru confirmarea diagnosticului de gripă aviară”, a mai precizat ANSVSA.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button