Știrile 60m.RO

Risc crescut de corupție în guvern și autorități, nivel scăzut de încredere a publicului în clasa politică, angajări pe „pile” de partid – așa se vede Austria de la Bruxelles. Raportul GRECO

Viena: corupție politică, lipsă de transparență. Austria trebuie să îşi îmbunătăţească strategia de prevenire a riscurilor de corupţie în interiorul guvernului şi al autorităţilor de aplicare a legii, consideră Grupul Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei, în al cincilea raport de evaluare cu privire la Austria, publicat miercuri, şi care se referă la prevenirea corupţiei în cadrul respectivelor instituţii.

Viena: corupție politică, lipsă de transparență


Potrivit unui comunicat al Consiliului Europei, GRECO apreciază că, având în vedere nivelul scăzut de încredere a publicului în clasa politică şi scandaluri recente care au pătat reputaţia executivului, este necesară adoptarea unei politici de integritate globale în privinţa funcţionarilor guvernamentali, mai ales cu referire la gestionarea conflictelor de interese.

Sistemul de transparenţă financiară trebuie să fie întărit considerabil, consideră GRECO, recomandând şi o mai mare transparenţă în ce priveşte angajarea şi activitatea secretarilor generali şi consilierilor ministeriali.

De asemenea, se pot face mai multe în materie de acces la informaţii şi de consultare publică. Adoptarea unei legi privind libertatea de informare rămâne în suspensie. Amprenta legislativă şi transparenţa contactelor înalţilor responsabili ai executivului cu lobby-işti şi terţe părţi sunt de asemenea probleme în care sunt necesare ameliorări, arată acelaşi document.

Lupta împotriva corupției, o glumă


Referitor la autorităţile responsabile cu impunerea respectării legii, trebuie să fie în funcţiune sisteme eficace de evaluare şi de gestionare a riscurilor. De asemenea, ar trebui luate măsuri pentru a se ajunge la o procedură mai deschisă şi mai transparentă de numire în posturile de încadrare superioară, pentru a se evita orice politizare.

GRECO recomandă, în plus, instituirea unei protecţii adecvate a avertizorilor de integritate şi încurajează Biroul federal austriac de luptă contra corupţiei (BAK) să îşi intensifice acţiunea.

GRECO va evalua în 2024, în cadrul procedurii sale de conformitate, punerea în aplicare a recomandărilor sale pentru Austria, mai precizează comunicatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button