Internațional

Armata Ucrainei confirmă că a masat trupe la granița cu Transnistria

Armata ucraineană a adus trupe la granița cu Transnistria. Reprezentanții forțelor armate susțin că sunt capabili în acest fel să respingă  orice amenințare din partea Rusiei. Debarcarea rușilor în Transnistria este imposibilă – transmit forțele ucrainene – , deoarece pentru aceasta ar trebui să traverseze spațiul aerian al țărilor NATO sau al Ucrainei, a declarat șeful Centrului comun de coordonare de presă al Forțelor de Apărare ucrainene Sud, Natalia Gumenyuk, relatează agenția Unian.

„Debarcarea în Transnistria este imposibilă a priori, deoarece pentru aceasta este necesară traversarea spațiului aerian al țărilor NATO sau direct al Ucrainei. Dar cine îi va lăsă?”, a spus Humenyuk. Ea a menționat că forțele ruse, care sunt acum concentrate în Transnistria probabil „urmăresc cu profundă surprindere rapoartele puterii lor” pe care „propaganda rusă le răspândește.”

Humenîuk a remarcat, de asemenea, că numărul forțelor ucrainene „adecvate” acestei amenințări este „concentrat de-a lungul liniei de frontieră” și sunt „gata să dea o respingere puternică în cazul încercărilor” de a trece granița în Ucraina. „Din punct de vedere militar, putem lua în considerare amenințările din aceste zone (transnistrene și belaruse), dar cât de reale sunt acestea… Acestea sunt amenințări destul de ipotetice, adică sunt probabil sub o anumită listă de circumstanțe, dar cel mai probabil, nu vor fi realizate. Pentru că, pentru a deschide frontul, trebuie să existe un sprijin suplimentar, dar nu avem unde să-l obținem”, a adăugat Humenyuk.

Context

Ministerul rus al Apărării a acuzat Ucraina că ar fi pregătit „provocări” pe teritoriul Transnistriei. Moscova a declarat că ucrainenii vor să organizeze o ofensivă în Transnistria.

Declarația rușilor a fost făcută după ce președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina va fi pregătită să ajute Moldova în rezolvarea situației cu Transnistria, inclusiv dacă Federația Rusă folosește acest teritoriu pentru a deschide un alt front.

Mai târziu, Zelenski a numit zvonuri despre pregătirea invaziei ucrainene a dezinformării transnistrene, pe care Rusia o aruncă în spațiul informațional.

Acuzații făcute și de Belarus

Belarusul afirmat în urmp cu 6 zile că există o „grupare semnificativă” de trupe ucrainene masate în apropierea graniţei sale și avertizează că aceasta constituie o ameninţare pentru securitatea sa.

„În prezent, o grupare semnificativă a armatei ucrainene este concentrată în imediata vecinătate a secţiunii belaruso-ucrainene a frontierei de stat”, a scris Ministerul Apărării de la Minsk într-o postare pe Telegram, potrivit Reuters, preluată de Agerpres. „Probabilitatea unor provocări armate, care pot escalada în incidente la frontieră, este ridicată de multă vreme”, afirmă ministerul, adăugând că va lua „măsuri pentru a răspunde adecvat”, dar va acţiona cu reţinere.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button