Politică

SECURISTAN: Fenechiu a primit pe email semnate cu numele său amendamentele toxice care ar fi „castrat” ANI şi ar fi dat aripi serviciilor

Daniel Fenechiu, liderul grupului PNL din Senat, a recunoscut, într-un dialog cu Libertatea, că a primit pe mail amendamentele care modificau Legea ANI, în sensul anonimizării unor declarații de avere din zona de apărare. Senatorul precizează că nu a mai dorit să și le însușească, după ce a văzut reacția ANI și a Ministerului Justiției.

În Comisia Juridică din Senat a ajuns pentru aprobare, în această săptămână, o ordonanță de urgență. Obiectul ei era prorogarea termenelor de semnare a declarațiilor de avere cu semnătură calificată. OUG-ul nu trebuia să modifice în vreun fel legea de funcționare a Agenției Naționale de Integritate. Daniel Fenechiu, liderul grupului PNL din Senat, a primit însă un mail. „Mi-au fost propuse niște amendamente, am fost sunat în legătură cu ele”, povestește Daniel Fenechiu pentru Libertatea.

iderul grupului PNL relatează că i s-au trimis amendamentele deja scrise, chiar cu numele său în dreptul inițiatorului. Contribuția senatorului nu exista însă, el nu redactase vreun rând. Senatorul a mers la ANI. Iar ANI a sesizat că aceste amendamente creează privilegii pentru anumiți angajați din serviciile secrete și instituțiile de forță. Declarațiile lor de avere urmau să nu mai fie transparente.

„Amendamentele mi-au fost trimise pe teoria că Fenechiu și le va însuși, în varianta autor Daniel Fenechiu. Ele au venit la Comisia Juridică, eu am văzut despre ce este vorba, am constatat că din perspectiva activității ANI și a angajamentelor României, ele exced situația și am înțeles să nu mi le însușesc. Dacă nu mi le-am însușit, ele nu au intrat pe ordinea de zi a Comisiei Juridice și asta e tot”, a declarat Fenechiu pentru Libertatea.

Comisia Juridică a votat, marți, proiectul de lege pentru aprobarea OUG fără amendamentele trimise lui Fenechiu. „Nu am primit amendamentele de la serviciile secrete” Înainte de a lua decizia de a nu și le asuma, senatorul PNL apucase să trimită amendamentele nu doar la Agenția Națională de Integritate, ci și să aibă o discuție cu ministrul justiției, Cătălin Predoiu. Întrebat dacă a primit amendamentele de la serviciile secrete, Fenechiu a negat categoric o astfel de variantă. „Nu lucrez cu serviciile secrete. Am văzut o serie de materiale că vreau să aduc SRI în avocatură. Cred că am generat deja o psihoză mult prea mare. Nu îmi doresc să aduc SRI, nu lucrez cu serviciile secrete și niciodată serviciile secrete nu vor trimite niște amendamente unui parlamentar în care în toată activitatea nu a fost un fan al serviciilor secrete”, a spus liderul grupului PNL din Senat.

Dar cine a trimis amendamentele. Inițial, Fenechiu n-a vrut să detalieze. La insistența Libertatea, Fenechiu a subliniat că le-a primit de la un „coleg”, dând de înțeles că acest coleg nu este parlamentar, ci are altă profesie, nenumită de parlamentar. „Mi-au fost transmise de un coleg care lucrează mult în politici publice, în zona respectivă pe zona de integritate și zona de ordine publică și apărare. Nu mi le-am însușit, asta e tot”, a fost singurul comentariu pe care a dorit să-l facă Fenechiu despre misteriosul inițiator. Senatorul a dezvăluit ce i-a transmis ministrul Justiției când a auzit ce urma să susțină.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button