Economie

Pensiile speciale ne costă circa 1,4 miliarde. Pensiile militare însumează 11,1 miliarde lei

Proiectul privind pensiile speciale a primit o amânare de două săptămâni în comisia de buget din Senat, marţi. Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, Daniela Pescaru a declarat că anul acesta, partea suportată din bugetul de stat pentru pensiile speciale este de circa 1,4 miliarde, iar pensiile militare, care sunt plătite din bugetele instituţiilor de apărare, însumează 11,1 miliarde lei. 

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Daniela Pescaru a afirmat în cadrul dezbaterii din comisia de buget din Senat, că toate măsurile din această lege a pensiilor speciale vor conduce la diminuarea pensiilor.

”Cu excepţia magistraţilor, toate categoriile de personal, şi aici mă refer la personalul auxiliar din justiţie, la funcţionarii publici parlamentari, la personalul navigant şi diplomaţii şi se reduce procentul de la 80 la 65%, adică astăzi, dacă un diplomat ieşea la pensie, beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din veniturile realizate în ultimele 6 luni de activitate. Aceşti 80%, prin lege, se propune a fi 65%. Dacă e să facem o estimare individuală (..) pentru că actualele pensii ar intra în sistem, recalculate, pe măsură ce se pensionează alte categorii din sistemul respectiv, nu se face o recalculare pentru că ştiţi foarte bine, pensiile sunt un drept câştigat şi este foarte greu să intervii şi să diminuezi, dar contribuţia statului s-ar reduce cu circa 32%, pe această diminuare de procent. De asemenea, pentru anumite categorii de personal, mai creşte şi vârsta de pensionare. Marea majoritate vor putea beneficia de acest drept de pensie la împlinirea vârstei de 65 de ani, se armonizează cu vârsta din sistemul public. V-am dat un exemplu pentru a a scoate în evidenţă faptul că legea are un impact pozitiv pe buget, în sensul că se reduc cheltuielilor, într-un orizont de timp”, a spus Pescaru.

Ea a precizat că este foarte dificil de evaluat acest impact bugetar, ”pentru că legea este pe viitor, categoriile de beneficiari care urmează să intre în pensie”.

”Singura categorie care nu are această diminuare sunt magistraţii, practic, pe legea 303 prin care sunt stabilite pensiile de serviciu pentru magistraţi, rămâne procentul de 80%, singura modificare care s-a făcut a fost că perioada, cele 12 luni care constituie baza de calcul pentru pensia de serviciu rămâne la latitudinea beneficiarului să o aleagă din ultimii 10 ani de activitate”, a explicat secretarul de stat.

Ea a precizat că ”mai e o modificare care în opinia sa ar duce la o diminuare a cheltuielilor cu pensiile de serviciu, şi anume faptul că în vechea lege, pentru fiecare an suplimentar faţă de cei 25 de ani de vechime necesari pentru a beneficia de pensie de serviciu se dădea o majorare cu 1% a procentului de 80%, adică dacă avea 26 de ani de vechime, nu se mai aplica 80% ci 81% şi a fost abrogată această prevedere, nu mai lasă posibilitatea depăşirii procentului de 80%”.

”Impactul actual, anul acesta, partea suportată din bugetul de stat pentru pensiile speciale este de circa 1,4 miliarde, în bugetul ministerului Muncii iar pensiile militare, care se acordă unui număr mult mai mare de beneficiari, se plătesc din bugetul ministerului de Interne, Apărării, SRI, şi însumează 11,1 miliarde lei. Ele reprezintă, dacă e să facem o comparaţie, cam 10% din cheltuielile cu asistenţa socială din bugetul asigurărilor sociale de stat, care anul acesta este de 110 miliarde lei”, a mai spus Daniela Pescaru.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button