Social

ISU Gorj: Nu au fost identificate vizual elemente ale structurilor de rezistenţă afectate la blocuri şi clădiri individuale din Târgu Jiu, în urma cutremurelor de săptămâna trecută 

La nivelul municipiului Târgu Jiu, până în prezent, nu au fost identificate vizual elemente ale structurilor de rezistenţă afectate la blocurile de locuit şi clădirile individuale în urma cutremurelor produse săptămâna trecută în judeţul Gorj, a anunţat, marţi, ISU, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat al ISU Gorj, în urma cutremurelor produse pe teritoriul judeţului, la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, s-a luat hotărârea formării de comisii mixte care să se deplaseze în teren şi să evalueze vizual clădirile unde au fost semnalate degradări, pentru a avea o imagine clară a efectelor negative produse şi pentru eliminarea pericolelor.

„Din fericire, până în acest moment, la nivelul municipiului Târgu Jiu, în ceea ce priveşte blocurile de locuit şi clădirile individuale cu destinaţia case de locuit nu au fost identificate vizual elemente ale structurilor de rezistenţă afectate. Având în vedere numeroasele solicitări primite la nivelul dispeceratului ISU Gorj de la cetăţeni care solicită expertize tehnice la clădirile afectate de cutremurele care s-au produs pe teritoriul judeţului Gorj, facem următoarele precizări: ISU Gorj este structură specializată, destinată să execute în zona de competenţă legal încredinţată, misiuni de prevenire, monitorizare şi gestionare a situaţiilor de urgenţă, pe tipuri de risc specifice judeţului Gorj. ISU Gorj nu are competenţe legale de a efectua expertize tehnice! (…) Totodată, cetăţenii care deţin poliţe de asigurare pentru imobile, pot iniţia procedura de despăgubire, conform legislaţiei în vigoare. Atât activitatea Centrului Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Gorj, cât şi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj sunt concentrate, în continuare, pe identificarea şi evaluarea vizuală a clădirilor care au suferit degradări în urma cutremurelor, centralizarea constatărilor şi iniţierea demersurilor pentru eliminarea pericolelor iminente, acolo unde este cazul”, au transmis reprezentanţii ISU Gorj.

Mai multe clădiri în care îşi desfăşoară activitatea instituţii publice au fost afectate de cutremurele de săptămâna trecută, duminică venind în Gorj doi experţi din Bucureşti care vor evalua imobilele.

La nivel judeţean, doar câteva şcoli au început cursurile cu prezenţă fizică a elevilor, din zonele unde seismele nu s-au resimţit, restul desfăşurând activităţi din „Săptămâna Altfel”. Comisiile mixte stabilite pentru evaluarea stării tehnice a imobilelor şi evaluarea gradului de afectare a structurii de rezistenţă au verificat clădirile de învăţământ din municipiul Târgu Jiu şi localităţile în care cutremurele s-au resimţit mai puternic, constatând că majoritatea prezintă fisuri la nivelul tencuielii şi al tavanului, pentru multe dintre ele fiind recomandată extinderea inspecţiei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button