Internațional

Belarusul vrea să antreneze peste 100.000 de soldaţi voluntari

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a declarat luni că a ordonat formarea unui nou corp pentru apărarea naţională format din voluntari, astfel încât toată lumea să ştie cum să „mânuiască armele”, să fie pregătită să răspundă la un posibil act de agresiune şi să menţină ordinea publică pe timp de pace, relatează Reuters.

„Situaţia nu este simplă. Am spus-o de mai multe ori: fiecare om – nu doar bărbaţii – trebuie să fie capabil să mânuiască cel puţin armele”, a declarat liderul de la Minsk în cadrul unei reuniuni a Consiliului său de Securitate. „Asta, cel puţin pentru a-şi proteja familia, dacă este necesar, casa, bucata de pământ şi, dacă este necesar, ţara”, a continuat el.

Ministrul apărării, Viktor Hrenin, a declarat că forţa de apărare teritorială va fi formată din 100.000 până la 150.000 de voluntari sau mai mulţi, dacă va fi nevoie. Scopul este, în mod ideal, de a avea trupe paramilitare în fiecare sat sau oraş.

Potrivit datelor oficiale, anul trecut, armata belarusă număra aproximativ 48.000 de soldaţi şi circa 12.000 de agenţi de frontieră.

Dependenţa Minskului de Moscova a generat temeri în rândul observatorilor că Rusia îşi împinge aliatul să se alăture ofensivei din Ucraina.

Deşi anul trecut a permis Moscovei să folosească teritoriul Belarusului ca bază  pentru a trimite soldaţi ruşi în Ucraina, Aleksandr Lukaşenko a dat asigurări în repetate rânduri că armata sa va lupta doar dacă ţara va fi atacată. Cu toate acestea, el a mai spus că „experienţa” Ucrainei a făcut necesară prezenţa unor efective suplimentare în domeniul apărării.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button