Internațional

Zelenski: Războiul trebuie să continue cu orice preț. Macron își pierde timpul prin dialogul cu Rusia

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu publicat duminică de „Corriere della Sera” că liderul francez Emmanuel Macron îşi pierde timpul luând în considerare orice fel de dialog cu Rusia, relatează Reuters.

„Va fi un dialog inutil. De fapt, Macron îşi pierde timpul. Am ajuns la concluzia că nu suntem capabili să schimbăm atitudinea Rusiei”, a declarat Zelenski pentru cotidianul italian.”Dacă ei (ruşii – n.r.) au decis să se izoleze în visul de a reconstrui vechiul imperiu sovietic, nu putem face nimic în acest sens. Depinde de ei să aleagă sau nu să coopereze cu comunitatea internaţională pe baza respectului reciproc”, a adăugat Zelenski, scrie News.ro.

Zelenski spune că Putin a ales singur izolarea față de marii lideri ai lumii, prin atacarea Ucrainei

Preşedintele ucrainean a respins orice sugestie potrivit căreia sancţiunile occidentale ar fi fost cele care l-au împins pe preşedintele rus Vladimir Putin în izolare. „Decizia de a lansa războiul a fost cea care l-a marginalizat pe Putin”, a arătat el.

Vineri, preşedintele francez Emmanuel Macron îşi îndemnase aliaţii să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina. Apoi a declarat într-un interviu pentru presa franceză că Rusia ar trebui „învinsă, dar nu zdrobită” şi că nu vede altă cale de rezolvare a conflictului decât prin negocieri. De asemenea, a spus că nu crede în schimbarea de regim la Moscova, că există puţine şanse de a găsi o soluţie democratică din interiorul societăţii civile ruseşti şi că nu există alternativă decât aceea de a-l aduce pe Putin înapoi la masa negocierilor.

Aceste comentarii au determinat-o pe purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, să spună că Franţa ar trebui să-şi amintească de înfrângerea suferintă în secolul al XIX-lea de Napoleon Bonaparte în Rusia. Macron şi-a atras critici şi din partea unor aliaţi NATO pentru că a transmis mesaje contradictorii în ceea ce priveşte politica sa privind războiul dintre Ucraina şi Rusia.

Zelenski şi Macron au vorbit duminică la telefon. În descrierea conversaţiei lor de duminică, Zelenski nu a făcut nicio menţiune despre ultimele comentarii ale lui Macron. Liderii au discutat despre strategii, inclusiv despre deciziile comune despre care Zelenski a spus că trebuie luate înainte a marca în această săptămână un an de la invazia rusă..

Înainte de o scurtă vizită la Paris în această lună, Zelenski declarase că poziţia mai dură faţă de Moscova arătată de preşedintele francez în ultimele luni arată că şi-a schimbat optica faţă de Rusia.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button