Internațional

Vizită surpriză la KIEV: Biden anunță asistență de jumătate de miliard de dolari pentru Ucraina

Președintele american Joe Biden a sosit luni într-o vizită surpriză în capitala ucraineană Kiev, sfidând amenințările cu atacuri cu rachete rusești, pentru a anunța o suplimentare semnificativă a livrărilor de arme americane, în timp ce Ucraina se pregătește să marcheze un an de la invazia rusă de anul trecut.

Președintele american, înconjurat îndeaproape de un important dispozitiv de securitate, a fost escortat de omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la o plimbare prin centrul Kievului, în timp ce se auzeau sirenele de aviație, confirmând zvonurile privind o vizită surpriză care au circulat în cursul dimineții.

Biden anunță asistență de jumătate de miliard de dolari pentru Ucraina

Președintele Joe Biden a anunțat asistență suplimentară pentru Ucraina în valoare de jumătate de miliard de dolari, în timpul unei vizite surpriză, luni, în Ucraina.

Biden, în remarci comune alături de președintele ucrainean Zelenski, a declarat că pachetul va include mai multe echipamente militare, inclusiv muniție de artilerie.

Zelenski a declarat că el și Biden au vorbit despre „armele cu rază lungă de acțiune și despre armele care pot fi furnizate în continuare Ucrainei, chiar dacă nu au fost furnizate înainte”.

În remarcile sale, Biden a vorbit despre rezistența ucraineană, în timp ce războiul intră în al doilea an.

„Un an mai târziu, Kievul stă în picioare. Și Ucraina rămâne în picioare. Democrația rezistă”, a spus Biden.

Biden s-a întâlnit luni cu Zelenski, precum și cu prima doamnă Olena Zelenska, la palatul prezidențial din Kiev.

Vizita istorică are loc cu doar câteva zile înainte de aniversarea unui an de la invazia Rusiei în țară.

Negocierile cu SUA au fost „foarte fructuoase” astăzi, afirmă președintele ucrainean

În ultimele momente, președintele ucrainean s-a adresat reporterilor la Kiev, alături de Joe Biden. Volodimir Zelenski spune că negocierile de astăzi cu Joe Biden au fost „fructuoase” și „foarte cruciale”.

„Sperăm ca acest an 2023 să devină un an al victoriei”, adaugă el.

El continuă spunând că va continua să facă tot posibilul pentru a se asigura că lumea democratică „câștigă în această luptă istorică”.

Ucraina se confruntă cu o perioadă foarte dificilă, mai subliniază el, dar va face „realizări istorice” cu ajutorul SUA și al restului lumii.

„Negocierile de astăzi au fost foarte fructuoase, foarte importante și foarte cruciale”, spune el, adăugând că rezultatele vor avea cu siguranță un impact pe câmpul de luptă.

Armele cu rază lungă de acțiune au fost, de asemenea, un subiect de discuție, alături de alte tipuri de sprijin militar care nu au fost furnizate până în prezent, continuă el.

„Reconstituirea și recuperarea justiției este, de asemenea, importantă… iar agresorul trebuie să își asume responsabilitatea pentru agresiune și să ramburseze daunele”, afirmă Zelenski, înainte de a mulțumi SUA pentru sprijinul acordat pentru a se asigura că acest lucru are loc.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button