Politică

Liberalul vopsit, Daniel Fenechiu, retrage proiectul de lege care permitea SRI și STS să asigure securitatea cibernetică a portalului avocaților

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a anunțat luni seară că a depus o cerere de retragere a proiectului de lege inițial de el care permitea SRI și STS să asigure securitatea cibernetică a unui portalul ce urma să fie utilizat de avocați în relația cu clienții.

”Cererea de retragere din circuitul legislativ a Propunerii legislative privind serviciile profesionale efectuate de avocat in format electronic- B47/2023 a fost inregistrata la Biroul Permanent al Senatului. Dupa ce Biroul Permanent va lua act de cerere propunerea va fi retrasa si arhivata!”, a scris Fenechiu pe contul său de Facebook.

Fenechiu a invocat în cererea de retragere criticile venite din partea avocaților și a societății civile și ”dorința inițiatorilor de a nu compromite perspectiva digitalizării profesiei de avocat”.

Proiectul legislativ depus de senatorul PNL a provocat critici puternice din partea avocaților și a unei părți a societății civile din cauza prevederilor legate de securitatea cibernetică. Proiectul prevede realizarea unui portal informatic prin care avocații, membri ai Uniunii Naționale a Barourilor (UNBR) să își digitalizeze activitatea. Doar că, potrivit proiectului, securitatea cibernetică a platformei ar putea fi realizată de SRI și STS.

Proiectul inițiat de Fenechiu prevede realizarea unui portal care să funcționeze ca un punct de interacțiune a avocaților cu clienții, cu instituțiile sistemului judiciar și cu autoritățile publice, potrivit Juridice.ro.

Proiectul prevede la Articolul 7, alineatele 8 și 9, că SRI și STS pot asigura gratuit atât securitatea cibernetică a portalului E-UNBR, cât și sistemul de comunicații al portalului E-UNBR cu autoritățile și instituțiile publice.

Fenechiu a scris că a lucrat proiectul împreună cu Ministerul Cercetării și Digitalizării, condus de colegul său de partid Sebastian Burduja. Reamintim că Ministerul Cercetării a mai fost implicat într-un proiect controversat, cel al realizării cloud-ului guvernamental, în care SRI și STS vor juca un rol-cheie.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button