Internațional

Joe Biden dorește suplimentarea trupelor americane din Polonia

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că preşedintele american Joe Biden, care este aşteptat săptămâna aceasta la Varşovia, va discuta despre o posibilă creştere a prezenţei trupelor americane în Polonia şi despre posibilitatea de a face „mai permanentă” această prezenţă.

„Suntem în proces de discuţie cu administraţia preşedintelui Biden despre posibilitatea de a face prezenţa (trupelor) lor mai permanentă şi de a le spori”, a declarat duminică premierul Mateusz Morawiecki la emisiunea „Face the Nation” de la CBS, întrebat dacă ar vreun indiciu din partea administraţiei Biden că SUA vor trimite în Polonia mai mulţi soldaţi.

Statele Unite şi-au consolidat prezenţa trupelor în Polonia înainte de invazia rusă din 24 februarie 2022, iar SUA au în prezent circa 11.000 de soldaţi, pe bază rotaţională.

„Sunt foarte recunoscător, de asemenea, pentru trimiterea noilor sisteme Patriot şi a altor arme şi muniţii foarte moderne, pentru că şi acest lucru este, într-o oarecare măsură, un motiv pentru prezenţa soldaţilor, dar, desigur, cele două merg în tandem”, a mai spus Morawiecki.

Joe Biden a declarat în iunie anul trecut că Statele Unite vor înfiinţa un nou cartier general permanent al armatei în Polonia, ca răspuns la ameninţările ruseşti.

Preşedintele american va fi Polonia în perioada 20-22 februarie pentru a marca un an de la invazia Rusiei în Ucraina vecină. Biden se va întâlni cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi cu aliaţii est-europeni şi va vorbi despre Ucraina într-un discurs public, însă nu intenţionează să treacă în Ucraina vecină, potrivit Casei Albe.

Întrebat la CBS la ce se aşteaptă în urma acestei vizite-simbol a preşedintelui Biden, premierul polonez a spus că se aşteaptă „să existe o confirmare foarte puternică a rezilienţei şi a eforturilor comune de a învinge Rusia în Ucraina, în loc să spunem – unii politicieni vest-europeni aşa spun – că Rusia nu poate câştiga acest război şi că Ucraina nu poate fi învinsă. Trebuie să schimbăm această paradigmă şi trebuie să spunem: Ucraina trebuie să câştige şi Rusia trebuie să fie învinsă. Şi cred că vorbele preşedintelui Biden vor reasigura întreaga Europă că Statele Unite sunt alături de noi în această luptă pentru libertate şi pace”, a răspuns premierul polonez. 

Vorbele sale au părut să fie o aluzie la  declaraţiile controversate făcute într-un interviu pe care preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, l-a acordat sâmbătă şi în care a împărtăşit viziunea sa despre sfârşitul conflictului dintre Rusia şi Ucraina, mărturisind că are o divergenţă de opinii cu liderii din estul Europei pe această temă. Macron a spus că îşi doreşte înfrângerea Rusiei, dar fără să fie „zdrobită”, adică fără atacuri pe teritoriul ei. El a mai spus că nici Rusia, nici Ucraina nu vor câştiga în totalitate şi că totul se va încheia prin negocieri, iar preşedintele Vladimir Putin rămâne cel mai dezirabil interlocutor posibil de la Moscova.   

Întrebat dacă NATO vrea ca Ucraina să câştige acest război şi să recupereze inclusiv Crimeea, premierul polonez a spus că este „absolut sigur că aceasta este singura modalitate” prin care se poate restabili pacea şi stabilitatea. „Nu-mi pot imagina că Putin şi Kremlinul câştigă acest război, iar apoi că pacea şi stabilitatea domnesc în jurul nostru, deoarece însăşi natura Rusiei este de a cuceri alte ţări. Rusia a avut de fapt oarecum ce a fost mai rău în secolul al XX-lea – colonialism, imperialism, naţionalism – şi aceasta este natura „Russkii mir”, aşa cum o numesc ei (pacea rusească – n.r.), şi de aceea este un moment atât de critic în istoria noastră”, a explicat premierul Morawiecki.

Întrebat dacă (spre deosebire de preşedintele Macron) îşi menţine o părere enunţată anterior, anume că nu se poate negocia şi sta de vorbă cu Vladimir Putin, pentru că este un criminal, Mateusz Morawiecki a răspuns: „Tocmai m-am întors de la Conferinţa de Securitate de la Munchen, o platformă foarte importantă pentru a face schimb de opinii în prezent. Dar în 1938, a existat o altă Conferinţă de la Munchen, unde toţi liderii lumii occidentale au cedat în faţa lui Hitler şi au crezut că ei aduc pacea în ţările lor. Iar un an mai târziu, a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial. Putem, bineînţeles, să negociem, dar trebuie să fie în condiţiile şi conform definiţiei prezentate de ucrainenii înşişi. Depinde de ei să definească ce termeni şi condiţii pot fi acceptabile pentru a negocia cu Kremlinul”, a adăugat premierul polonez.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button