Internațional

Teoria lui Zelenski: Kremlinul vrea să „stranguleze” Republica Moldova. Este „evident” că Ucraina nu va fi ultima oprire în invazia lui Putin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat vineri Conferinţei de Securitate de la Munchen, unde a insistat că este vital să fie oferite rapid mai multe arme Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, susţinând că, în timp ce Occidentul încă negociază livrări de tancuri, Kremlinul caută modalităţi de a „strangula” Republica Moldova, relatează Reuters, AFP şi EFE, citate de Agerpres.

„Avem nevoie de viteză. Viteză pentru încheierea acordurilor, viteza livrărilor pentru a ne consolida lupta, viteza deciziilor pentru a limita potenţialul rusesc. Nu există alternativă la viteză, pentru că de ea depinde viaţa”, a indicat Zelenski în mesajul transmis prin legătură video.

El a mai susţinut că este „evident” faptul că Ucraina nu va fi ultima oprire în invazia ordonată de preşedintele rus Vladimir Putin, astfel că, dacă Ucraina cade, liderul rus îşi va continua agresiunea către alte foste republici sovietice.

Totuşi, Zelenski crede că este puţin probabil ca Belarusul să se alăture Rusiei cu armata sa în campania militară contra Ucrainei.

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean a contestat ideea că în Ucraina corupţia este endemică şi a promis că, după războiul cu Rusia, va putea să se ocupe de aceasta.

„Goliatul rus va cădea anul acesta”, anul viitor pe vremea aceasta va fi „prima Conferinţă de Securitate după război” şi cu o „Ucraină liberă”, a pronosticat el, invocând lupta lui David cu Goliatul din mitologie.

Preşedintele rus Vladimir Putin „încearcă să câştige timp pentru agresiunea sa”, „mizează pe oboseala părţilor”, dar „îl putem învinge pe Putin, nu doar pe Putin, ci pe toţi Putinii din lume”, a îndemnat Zelenski.

„Nu există alternativă la victoria Ucrainei. Nu există alternativă la aderarea Ucrainei la UE. Nu există alternativă la Ucraina în NATO”, concluzionat preşedintele ucrainean.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button