Politică

Autorităţile ucrainene au dispus evacuarea ultimilor civili rămaşi în oraşul strategic Bahmut din estul Ucrainei

Ultimii civili rămaşi în oraşul strategic Bahmut din estul Ucrainei au fost evacuați vineri de autoritățile ucrainene, relatează Agerpres, conform agenției EFE.

Bahmut reprezintă un obiectiv prioritar al trupelor ruse, de mai multe săptămâni fiind sub asediu. Aici se desfășoară cele mai sângeroase lupte de la începerea în urmă cu un an a invaziei militare ruse contra Ucrainei.

„În oraş se dau lupte crâncene” şi „artileria inamică loveşte cartierele rezidenţiale”, a avertizat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk, care a dat semnalul evacuării celor circa 6.000 de civili din acest oraş ce avea înaintea războiului aproximativ 70.000 de locuitori. Dar mulţi dintre cei rămaşi, în special vârstnici, nu vor să plece, pentru că locuinţele lor de acolo sunt tot ce au, şi, în plus, unii simpatizează cu Rusia.

Şeful grupării paramilitare ruse Wagner, Evgheni Prigojin, a vorbit de asemenea despre lupte în desfăşurare în interiorul oraşului, unde, adaugă acesta, trupele ucrainene au poziţii bine fortificate şi dificil de străpuns.

„Avem nevoie de Bahmut pentru a paraliza complet armata ucraineană. Conform informaţiilor noastre, acolo sunt circa 40.000-50.000 de soldaţi (ucraineni) şi inamicul aduce în fiecare zi noi întăriri”, a mai spus Prigojin, care estimase anterior că acest oraş ar putea fi capturat de trupele ruse abia în martie-aprilie.

Potrivit presei americane, Washingtonul ar fi sugerat Kievului să abandoneze oraşul Bahmut, dat fiind costul ridicat în vieţi ale soldaţilor care-l apără, şi să se replieze câţiva kilometri către localitatea Ceasov Iar, zonă cu poziţii mai înalte şi mai uşor de apărat.

Deşi oficiali ucraineni şi occidentali afirmă că Bahmut este lipsit de importanţă strategică majoră, o cădere a acestui oraş în mâinile ruşilor le-ar permite acestora să controleze şoselele care duc spre Kramatorsk şi Sloviansk, principalele redute ucrainene în provincia Doneţk.

În timp ce responsabilii ucraineni avertizează că Rusia pregăteşte o nouă ofensivă – unii spun că a început deja prin intensificarea atacurilor ruseşti în mai multe direcţii -, presa locală şi internaţională relatează despre creşterea efectivelor trupelor ruse, a echipamentelor şi avioanelor de luptă la frontiera cu Ucraina. De pildă, cotidianul The Times, care citează surse militare ucrainene, scrie că circa 10.000 de soldaţi ruşi au fost concentraţi la nord de regiunea Sumî, situată în partea de nord-est a Ucrainei, relatează Agerpres.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button