Economie

Bogdan Hossu: Pensiile femeilor vor fi mai mici decât cele ale bărbaților. Cum s-a ajuns aici

Pensiile femeilor vor fi mai mici decât pensiile bărbaților, consideră sindicalistul Bogdan Hosu, iar șirul inechităților nu se oprește aici. Bogdan Hossu a explicat problemele care apar în noul sistem de reevaluare a pensiilor. Din 2023, se va crea o discriminare privind cele două sexe iar femeile vor primi cu 16% mai puțin decât bărbații.

„În sensul în care în prima jumătate este identică cu ceea ce este astăzi, adică se face o calculare a valorii punctului de pensie în anul respectiv, asta însemnând că-n fiecare lună se împart veniturile tale, pentru care ai plătit contribuție de asigurări sociale la salariul mediu din luna respectivă, îți dă un punctaj, se adună toate cele 12 luni, se împarte la 12.

Deci dacă n-ai muncit o lună sau două, evident că tot la 12 se împarte, deci punctajul scade. Punctajul anual, pe noua lege, 127, nu se mai face încă o ponderare cu vârsta standard de contribuție, adică practic se adunau fiecare an de contribuție și se împărțea la 35 de ani la bărbați, 30 la femei, nu se mai face această nouă ponderare, drept pentru care se aducă punctajele anuale și se înmulțește cu o valoare fixă.

Nu este clar care este valoarea fixă”, a declarat Bogdan Hossu, liderul CNS ”Cartel Alfa”, miercuri seara, într-o emisiune B1TV.

După cum a calculat Bogdan Hossu, se va crea o discriminare privind cele două sexe iar femeile vor primi cu 16% mai puțin decât bărbații.

Liderul sindical a mai spus că „evident, dacă se făcea coeficientul de corecție, cam 77% din inechitățile și justiția din sistemul de pensii ar fi fost eliminate, rămâneau celelalte legate de documente care n-au putut fi scoase de toți salariații, întreprinderile au plecat… de fapt, decidenții politici au făcut o mizerie personală fiecărui cetățean al României care se pensionează, în sensul în care, pentru întreprinderile care s-au închis, s-au dat în administrare documentele care ar trebui păstrate 50 de ani, conform legii, unor entități private care nu au nicio responsabilitate și te și jecmănesc pentru un document care ar trebui să existe ca atare”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button