Internațional

Blinken: Dacă Ucraina renunţă la teritoriul său pentru pacea cu Rusia, se va deschide cutia Pandorei în întreaga lume

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat, într-un nou interviu acordat recent pentru NPR, că există şanse mici să se ajungă la un acord de pace între Kiev şi Moscova atât timp cât Vladimir Putin se comportă de ca şi cum Ucraina nu ar fi o ţară reală, potrivit Insider.

„Vladimir Putin trebuie să renunţe la ideea că Ucraina nu este ţară de sine stătătoare şi că ar trebui ştearsă de pe hartă şi înglobată în Rusia. El a eşuat deja în acest sens. Dar se pare că, în continuare, asta încearcă să înfăptuiască. Şi, dacă nu îi este scoasă această idee, este greu de văzut cum poate avansa cu adevărat negocieri pentru pace”, a spus Blinken.

Blinken a mai afirmat că orice acord de pace ar trebui să respecte integritatea teritorială a Ucrainei, altfel nu ar fi o „pace justă şi o pace durabilă”.

„Dacă ratificăm confiscarea terenului de către o altă ţară şi spunem ‘este în regulă, poţi să intri şi să-l iei cu forţa şi să-l păstrezi’, asta va deschide o cutie a Pandorei în întreaga lume, pentru că ar fi agresori care vor spune: ‘Ei bine, vom face acelaşi lucru şi vom scăpa de asta’”, a adăugat Blinken.

Liderii şi oficialii occidentali au avertizat în repetate rânduri că, dacă Rusia câştigă în Ucraina, aceasta ar putea inspira alţi lideri mondiali cu ambiţii imperialiste să acţioneze asupra lor.

Comentariile principalului diplomat american au venit în timp ce Rusia continuă să facă presiuni pentru a avansa în estul Ucrainei, la aprope un an de la începutul invaziei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că Rusia a început deja o nouă ofensivă foarte aşteptată, avertizând că Putin este dispus să suporte pierderi mari pentru a epuiza forţele ucrainene.

„Vedem ce este Rusia acum, ceea ce face preşedintele Putin acum, trimite mii şi mii de trupe suplimentare, acceptă o rată foarte mare de victime, înregistrează pierderi mari, dar pune presiune asupra ucrainenilor. Şi ceea ce îi lipseşte Rusiei – calitatea -, încearcă să compenseze cantitativ”, a spus Stoltenberg.

Reamintim că Putin a anexat ilegal patru teritorii ucrainene în septembrie anul trecut. Dar forţele ruse nu ocupă pe deplin regiunile respectiv şi, în unele locuri, chiar au pierdut teren în faţa Ucrainei de când Putin a anunţat aşa-numitele anexări.

Decizia liderului rus de a anexa teritoriile ucrainene a făcut ca posibilitatea unor negocieri de a pune capăt luptelor să fie extrem de improbabilă. Moscova susţine acum că aceste regiuni fac parte din Rusia, în timp ce guvernul ucrainean este ferm în a nu accepta niciun acord de pace care să îi cedeze teritorii Rusiei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button