Internațional

Politico: Rusia desfășoară nave dotate cu arme nucleare în Marea Baltică, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, anunță Serviciul de informații al Norvegiei

Rusia a început să desfășoare nave tactice dotate cu arme nucleare în Marea Baltică, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, a declarat Serviciul norvegian de informații în raportul său anual, relatează Politico.eu.

„Partea esențială a potențialului nuclear se află pe submarinele și navele de suprafață ale Flotei Nordice”, a notat serviciul norvegian de informații.

Navele de război ale Flotei Nordului au ieșit în mod regulat pe mare cu arme nucleare în timpul Războiului Rece, dar este pentru prima dată când Federația Rusă modernă face același lucru, a adăugat raportul.

În timp ce Rusia dispune, de asemenea, de capacități submarine, arme antisatelit și capacități cibernetice care ar putea amenința Norvegia și alianța militară NATO, armele nucleare tactice reprezintă „o amenințare deosebit de gravă în mai multe scenarii operaționale în care ar putea fi implicate țările NATO”, se arată în raport.

Serviciile norvegiene de informații au mai precizat că nu poate fi exclusă o escaladare a unui război localizat într-un conflict mai amplu care să implice Statele Unite, NATO și Norvegia.

Agenția a apreciat că, în timp ce Rusia își va menține, moderniza și dezvolta arsenalul nuclear, nu sunt așteptate schimbări semnificative în doctrina nucleară rusă în următorii ani.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button