Economie

Pensiile a peste 7,5 milioane de români sunt jucate la bursă fără ca aceștia să știe

Prin intermediul celor şapte fonduri de pensii pri­vate Pilon II, la care contribuie lunar cu aproxi­mativ 1 mld. lei prin prisma viramentelor de 3,75% din venitul brut lunar, câteva milioane de viitori pensionari ai României au ajuns cei mai mari investitori ai companiilor listate la BVB, scrie ZF.

Aceştia au ajuns să controleze indirect participaţii importante la unele dintre cele mai mari companii din România, precum 13,3% din OMV Petrom, la liderul sistemului bancar, 24,5% din Banca Transilvania, dar şi cel al serviciilor medicale private, 35% din MedLife, dar şi 15,3% din Romgaz, 16,5% din BRD, 31% din Fondul Proprietatea, 22% din Electrica, informează Mediafax.

Astfel, potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar pe baza celor mai recente rapoarte detaliate publicate, cele din decembrie 2022 pentru fiecare din cele şapte fonduri, viitorii pensionari au ajuns la investiţii de aproximativ 19,3 miliarde de lei în 27 de companii listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Spre comparaţie, în T4/2021 plasa­mentele fondurilor Pilon II erau de aproximativ 21 mld. lei la 27 de companii, scăderea fiind determinată declinul uşor al BVB în 2022.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button