Internațional

Cum arată noua hartă a Rusiei

Lanțurile de vânzare cu amănuntul de cărți din Moscova au primit noi hărți ale Rusiei, ținând cont de includerea a patru regiuni din țară – regiunile RPD, LPR, Zaporojie și Herson, relatează RBC.ru.

După cum a informat RBC de către editura Atlas Print, au fost publicate mai multe hărți de perete ale Rusiei, Eurasiei și lumii, precum și un atlas mondial, care reflectă teritoriile care au devenit parte a țării pe 4 octombrie. Vorbim de frontiere administrative, inclusiv de zone care se află acum sub controlul armatei ucrainene. Editorul a precizat că expedițiile de hărți către magazine au început la începutul acestei săptămâni.

Un corespondent RBC care a vizitat mai multe magazine ale lanțului Read the City a constatat că acolo erau deja la vânzare hărți de perete cu noi teritorii realizate de Geza Kom. Consultantul magazinului a spus că aceste hărți au apărut recent și sunt căutate în rândul cumpărătorilor.

Marina Ropotova, redactor-șef al editurii Karta TD (Geza Kom), a precizat că harta de zid actualizată a Rusiei a fost tipărită într-o ediție foarte mică. „Ne așteptăm să apară mai multe informații despre noi subiecte pentru blocurile de servicii ale hărții, de exemplu, în ce district federal vor fi incluse”, a spus ea.

Iuri Sukhanov, directorul general al editurii Atlas Print, a declarat pentru RBC că, la sfârșitul anului, multe lanțuri de retail au oprit comenzile pentru orice card pe fondul discuției și adoptării în primă lectură de către Duma de Stat a legii „Cu privire la combaterea extremistului. activitate” : „Desigur, aceasta este reasigurare. Toate atlasele și hărțile educaționale utilizate în prezent au fost publicate înainte de ultimele modificări teritoriale. Cu toate acestea, există lanțuri mari de retail care sunt gata să vândă doar hărți actualizate cu noile granițe ale Rusiei.”

Compania GeoDom a raportat că a început să imprime hărți ale Rusiei cu noi teritorii în decembrie.

La 20 decembrie, Duma de Stat a adoptat în primă lectură un pachet de proiecte de lege privind introducerea de amenzi de până la 1 milion de ruble. pentru distribuirea de hărți care contestă integritatea teritorială a Rusiei. Nota explicativă a documentului precizează că „în prezent, cazurile de distribuție a produselor în care anumite părți ale teritoriului Federației Ruse (de exemplu, Crimeea, Kurile de Sud etc.) sunt atribuite în mod clar teritoriilor altor state. au devenit mai frecvente.” Potrivit legii, pentru distribuirea unor astfel de carduri și alte produse, cetățenii vor primi o amendă de la 1.000 la 3.000 de ruble. sau arestare pentru până la 15 zile, pentru funcționari – de la 2 mii la 5 mii de ruble, pentru persoane juridice – de la 100 mii la 1 milion de ruble.

În ciuda faptului că au trecut patru luni de la admiterea oficială a unor noi subiecte în Rusia, editorii de carte nu s-au grăbit să creeze noi hărți.

Sukhanov a spus că a trimis cereri Centrului de Geodezie, Cartografie și SDI din Rosreestr, precum și șefului Rosreestr. În decembrie, a primit răspunsuri că, conform Constituției, granițele noilor subiecți, asociate cu teritoriul unui stat străin, sunt considerate frontieră de stat a Federației Ruse. Pornind de la aceasta, granițele regiunilor sunt reprezentate pe noile hărți.

Imediat după aderarea unor noi regiuni, Instituția Federală a bugetului de stat „Centrul științific și tehnic federal pentru geodezie, cartografie și infrastructură de date spațiale”, care, împreună cu Roskartografiya în 2021, a promis să creeze o hartă digitală ultra-preciză a țării, a asigurat că se lucrează la actualizarea hărților Rusiei. „Informațiile privind finalizarea acestor lucrări și posibilitatea de achiziție a cardurilor vor fi postate pe site-ul oficial”, a declarat în octombrie FGBU RBC.
În același timp, companiile private au raportat, de asemenea, că vor aștepta granițele stabilite legal ale țării și problema dacă noile entități aparțin districtelor federale și, prin urmare, au fost angajate doar în comenzi individuale.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button