Politică

Disperați de creșterea AUR în sondaje PSD și PNL se gândesc la un candidat comun pentru prezidențiale

Sociologul Marius Pieleanu a analizat multiplele tipuri de alegeri de anul viitor, dar şi impactul unui cutremur devastator similar cu cel din Turcia pentru România. Pieleanu mai susține că în disperare de cauză PSD și PNL și-ar putea uni forțele pentru ca AUR să nu câștige alegerile prezidențiale.

Anul viitor va fi unul dintre cele mai aglomerate din ounct de vedere politic, chiar dacă anumite tipuri de scrutinuri s-ar putea comasa. Partidele de la Putere nu s-au erodat atât de mult la guvernare, susţine Marius Pieleanu. Partidul condus de Cătălin Drulă, USR, nu creşte în sondaje, în timp ce partidul condus de George Simion, AUR, şi-a luat un puternic avânt electoral, a declarat sociologul.

„În PNL nu sunt decât probleme de integritate şi de etică. Problemele de integritate nu sunt probleme de corupţie. Povestea cu plagiatul mă interesează şi mă enervează. Sub 2% din populaţia României cu drept de vot este preocupată de problema plagiatului. Eu am o părere foarte bună despre Cătălin Drulă şi Dan Barna. Dacă stai în permanenţă cu tema plagiatului, ca USR, care nu stimulează interesul majorităţii populaţiei, rămâi la 8-10%. La USR, problema este mai degrabă în teme.

O temă majoră este o temă de care cel puţin o treime din populaţie este interesată prioritar. USR nu atacă temele majore sau le atacă foarte timid. Şi PSD şi PNL sunt preocupate în a-şi asigura propaganda.

Nu văd în România o televiziune sau un site care să susţină necondiţionat USR. Una dintre cele mai bune legi anticorupţie pentru partide a fost legea finanţării partidelor politice. Principala problemă a USR este tipul de mesaje pe care îl dă aferent proiectelor de ţară. Nu poţi să mergi cu plagiatul mereu. Ce le trebuie politicienilor titlul de doctor?

USR n-are proiecte pentru tineri, pentru electoratul lor, n-au viziune. Marea problemă este creşterea semnificativă în sondaje a AUR. (…) USR este între 8-10%. Pot fi 12%, dar pot fi şi 5%, în funcţie de cum joacă anul acesta până la alegeri. Pe unele date, AUR este acum deasupra PNL, pe datele Avangarde nu. Pe datele noastre, AUR este la 20%, PNL este la 20-21%”. Problema este că AUR tot urcă în sondaje. În interiorul populaţiei cu drept de vot din România, este un procent de până la 25% care ar vota partide ca AUR.

Premierul Ciucă este încă un om de onoare. (…) PSD îl va accepta candidat la Preşedinţie doar pe Marcel Ciolacu. Dacă se proiectează o construcţie în care PNL să fie parte, să livreze Preşedintele cu acordul PSD iar PSD să ia 4 ani premierul, atunci s-ar putea să nu mai fie Marcel Ciolacu candidat. Mai există şi a 3-a abordare: o personalitate a vieţii publice care să candideze. Este foarte posibil să fie o nominalizare PSD – PNL comună la Preşedinţie ca să destructurezi avântul AUR.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button