Internațional

Austria, aspru criticată pentru că a acordat vize care vor permite parlamentarilor ruși loviți de sancțiuni să participe la reuniunea OSCE de la Viena

Austria a fost aspru criticată de delegații a douăzeci de țări după ce a acordat vize care vor permite parlamentarilor din Rusia să participe la reuniunea de la Viena a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), informează Associated Press, conform The Guardian.

Problema evidențiază poziția delicată de așa zis „echilibru” adoptată de Austria, în încercarea de a menține neutralitatea militară pe durata războiului pe care Rusia îl întreține în Ucraina.

Guvernul austriac a condamnat invazia Rusiei în Ucraina în urmă cu aproape un an, dar a subliniat, de asemenea, necesitatea de a menține relațiile diplomatice cu Moscova.

Moscova intenționează să trimită delegați la reuniunea OSCE de la Viena, din 23-24 februarie, printre care se vor număra și 15 parlamentari ruși care se află sub incidența sancțiunilor Uniunii Europene, inclusiv vicepreședintele Dumei, Piotr Tolstoi, și colegul său parlamentar Leonid Slutsky.

Într-o scrisoare adresată Cancelarului Karl Nehammer, ministrului de externe și altor oficiali austrieci, 81 de delegați OSCE din 20 de țări, printre care Franța, Canada, Marea Britanie, Polonia și Ucraina, au cerut guvernului austriac să interzică participarea rușilor aflați sub sancțiunile UE.

„Este important să ne amintim că parlamentarii ruși sunt parte integrantă a sistemului de putere și complici la crimele pe care Rusia le comite în fiecare zi în Ucraina”, se arată în scrisoarea prezentată de Associated Press. „Ei nu au ce căuta într-o instituție însărcinată cu promovarea unui dialog sincer și a opoziției față de război”, se mai precizează în scrisoare.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button