Știrile 60m.RO

Biserica Ortodoxă Română, cel mai mare filantrop: a făcut donații de 69 de milioane de euro în 2022

Cel mai recent raport al Bisericii Ortodoxe Române confirmă faptul că instituția condusă de către Patriarhul Daniel este cel mai mare filantrop din țara noastră. 

BOR uimește din nou. Pentru susţinerea întregii activităţi de asistență socială și filantropică, în anul 2022, la nivelul întregii Patriarhii Române, s-a cheltuit suma de 297 de milioane de lei. De asemenea, pentru sprijinirea refugiaților, Biserica Ortodoxă a contribuit cu aproape 43 de milioane de lei. În total, 340 de milioane de lei, adică 69 de milioane de euro, informează Basilica.ro.

În suma menționată nu au fost cuprinse „o mulțime de activități caritabile ale parohiilor şi mănăstirilor în favoarea bolnavilor, bătrânilor, copiilor și săracilor, care nu au fost cuantificate financiar şi, ca atare, nici raportate sistematic centrelor eparhiale”.

De asemenea, Patriarhia s-a implicat masiv în campanii de donare de sânge: peste 12.400 de persoane au participat, ceea ce a însemnat aproape 6.000 de litri de sânge.

Din ce în ce mai mulți români s-au apropiat de ortodoxie, potrivit raportului BOR. În cursul anului 2022 au fost oficiate: 25.282 botezuri, față de 24.643 botezuri, în anul 2021; 5.758 cununii, față de 3.605 cununii, în anul 2021; 3.692 înmormântări, față de 2.734 înmormântări, în anul 2021; 721 primiri la Ortodoxie, față de 433 primiri la Ortodoxie, în anul 2021; 34 reveniri la Ortodoxie, față de 27 reveniri la Ortodoxie, în anul 2021.

Mesajul Patriarhului Daniel pentru români

Cu prilejul prezentării raportului activității pentru 2022, Patriarhul Daniel a tranmis un mesaj creștinilor-ortodocși:

„La finalul acestui raport sintetic al activităților Bisericii Ortodoxe Române în anul 2022, dorim să apreciem în mod deosebit eforturile spirituale şi materiale ale tuturor celor care au lucrat direct sau au sprijinit Biserica Ortodoxă Română în lucrarea ei misionară, culturală şi social-filantropică.

Exprimăm recunoștință şi prețuire faţă de toţi cei care ajută Biserica noastră: clerici şi credincioși mireni, autorități centrale şi locale, sponsori şi voluntari.

Ne rugăm lui Dumnezeu să le dăruiască tuturor sănătate şi mântuire, ajutor şi bucurie în viață!”, a transmis șeful BOR.

VEZI AICI raportul complet al BOR pentru 2022.

85,3% dintre cetățenii României se declară creștini ortodocși, în timp ce doar 1% sunt atei. 4,5% din populație s-a declarat de religie romano-catolică, iar 3% de religie reformată, arată recensământul din 2022.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button