Internațional

Serviciul estonian de informații externe lansează o evaluare sumbră: Ucraina nu a suferit suficient de mult pentru a ajunge la punctul de rupere

Serviciul Estonian de Informații Externe (EFIS) a spus că o victorie a Rusiei în Ucraina ar crește probabilitatea unui conflict armat între Moscova și alianța NATO.

Raportul complet al agenției estoniene de spionaj, intitulat „Securitatea internațională și Estonia 2023”, afirmă că Moscova este pregătită să „continue să ridice miza” în Ucraina prin mobilizarea în continuare a populației sale și prin mai multe lovituri împotriva infrastructurii energetice ucrainene.

Putin a ordonat deja o mobilizare parțială a peste 300.000 de persoane în septembrie anul trecut. Se crede că aproximativ jumătate au fost împinși rapid în luptă, dar restul au primit pregătire și se așteaptă să facă parte dintr-o nouă ofensivă până în primăvară, potrivit oficialilor occidentali.

Putin crede că rezistența Ucrainei și sprijinul occidental vor ceda în fața Rusiei

Președintele ucrainean Zelenski, care se află miercuri în vizită în Marea Britanie, a declarat săptămâna trecută că escaladarea rusă a început deja în est, unde nivelul atacurilor a crescut. „Rusia crede că timpul este de partea sa în războiul din Ucraina”, a avertizat raportul estonian, informează Sky News. „În evaluarea noastră, Putin crede că rezistența Ucrainei și sprijinul occidental vor ceda înaintea Rusiei. Cu toate acestea, în opinia lui Putin, Ucraina nu a suferit încă în prezent suficient de mult pentru a ajunge la punctul de rupere.”

Perspective de viitor

Agenția de spionaj a declarat că provocarea pe care o reprezintă în continuare Rusia a subliniat necesitatea ca aliații occidentali să continue să sprijine Ucraina – ceea ce nu este doar în interesul Ucrainei, ci și în interesul întregii lumi occidentale. „Securitatea europeană pe termen mediu depinde în mod direct de voința ucrainenilor de a-și determina singuri viitorul și de unitatea occidentală în susținerea Ucrainei cu toate mijloacele necesare”, se arată în raportul Serviciului estonian de informații externe.

Acesta a adăugat: „Probabilitatea unui conflict militar între NATO și Rusia ar crește dacă Rusia și-ar atinge obiectivele strategice în Ucraina. Prin urmare, victoria Ucrainei în războiul împotriva Rusiei ar îmbunătăți, de asemenea, securitatea regională”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button