Internațional

Rusia amenință Londra împotriva trimiterii de avioane de luptă în Ucraina

Ambasada Rusiei în Marea Britanie a avertizat miercuri Londra împotriva trimiterii de avioane de luptă în Ucraina, afirmând că o astfel de acțiune ar avea „consecințe militare și politice pentru continentul european și pentru întreaga lume”, relatează agenția de presă TASS, citată de Reuters.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a aflat miercuri la Londra, unde a cerut Marii Britanii să ofere Ucrainei avioane de vânătoare, ca următoarea etapă a livrărilor de arme din partea Occidentului pentru a ajuta Kievul să lupte împotriva invaziei rusești.

Marea Britanie a declarat că va începe să instruiască piloții ucraineni în modul de pilotare a avioanelor de luptă avansate la standardul NATO, dar nu s-a angajat încă să trimită avioane.

Marea Britanie „analizează în mod activ” posibilitatea de a furniza avioane britanice Ucrainei, scrie The Guardian. Premierul Rishi Sunak i-a cerut secretarului său pentru apărare, Ben Wallace, să investigheze ce avioane ar putea fi oferite de Marea Britanie Ucrainei, a declarat Downing Street.

Purtătorul de cuvânt oficial al prim-ministrului a declarat: „Primul ministru l-a însărcinat pe secretarul apărării să investigheze ce avioane am putea oferi, dar, pentru a fi clar, aceasta este o soluție pe termen lung, mai degrabă decât o capacitate pe termen scurt, care este ceea ce Ucraina are cea mai mare nevoie acum.”

El a subliniat că nu a fost luată nicio decizie privind furnizarea de avioane britanice Ucrainei, dar că problema este analizată „în mod activ” de Wallace.

El a spus: „Nu am avut nicio problemă: Ceea ce nu am luat o decizie este dacă vom trimite sau nu avioane de luptă britanice. Evident, există o discuție în curs de desfășurare între alte țări cu privire la propriile lor avioane de luptă, unele dintre acestea fiind mai apropiate de ceea ce piloții ucraineni sunt obișnuiți.”

Marea Britanie spera să primească primii piloți ucraineni în primăvară, a spus el, adăugând că „evident, vrem să înceapă cât mai curând posibil”.

Subliniind că aceste avioane sunt „piese complexe de echipament militar”, purtătorul de cuvânt a spus:

„Credem că este corect să furnizăm atât echipamente pe termen scurt, cum ar fi tancuri Challenger, tunuri suplimentare, capacități cu rază de acțiune mai lungă care pot ajuta la câștigarea războiului acum, dar și să privim pe termen mediu și lung pentru a ne asigura că Ucraina are toate capacitățile posibile de care are nevoie.”

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button