Politică

Ce șmecherii a găsit Iohannis să nu plătească pentru casele obținute ilegal

În decembrie 2021, presa relata cum familia Iohannis încă reușea să tărăgăneze celebrul proces al caselor obținute ilegal, cu ajutorul unei pretinse moștenitoare, apropiată a familiei, care face demersuri pe bandă în justiție, blocând statul în recuperarea bunurilor. Un an și ceva mai tîrziu, suntem, în măsură să vă informăm că lucrurile sunt tot blocate. Vestea bună e lațul se strînge ușor-ușor: în aprilie anul trecut, pretinsa moștenitoare a pierdut un ultim proces, care se află acum în stadiul de apel pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. Ultimul pai de care se agață familia Iohannis.

”O doamnă pe nume Rodica Baștea, prietenă de familie a președintelui, blochează „întoarcerea” casei în patrimoniul statului și, mult mai important, eventuala recuperare a banilor încasați necuvenit de familia prezidențială din exploatarea ei. Este vorba de banii încasați fără drept timp de 17 ani de familia Iohannis din închirierea proprietății către Raiffeisen Bank: mai bine de un sfert de milion de euro, fără eventuale dobânzi și penalități. La rândul ei, ANAF confirmă acum oficial faptul că procesele deschise de Rodica Baștea împiedică recuperarea sutelor de mii de euro de la familia prezidențială din această afacere imobiliară. Rodica Baștea este reprezentată în aceste litigii de casa de avocatură Mușat și Asociații, aceeași care l-a apărat și pe președintele României într-un mai vechi litigiu cu Agenția Națională de Integritate (ANI), litigiu încheiat definitiv în 2015, la câteva luni după ce Klaus Iohannis a ajuns președinte al României” scria presa în decembrie 2021.

În octombrie anul trecut, deputatul AUR Dan Tănasă a făcut o interpelare către ANAF pe tema caselor prezidențiale, iar răspunsul a venit nu demult: familia Iohannis nu a plătit nici pînă azi vreun sfanț statului român, din sfertul de milion datorat, pe rol mai existînd un singur proces care blochează recuperarea.

Iată răspunsul ANAF:

”Referitor la întrebarea dacă Statul Român a redevenit proprietarul imobilului din Sibiu, care a făcut obiectul cauzei din dosarul nr. 262/62/2014 pe rolul Tribunalului Brașov, arătăm că instanța de judecată a constatat nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare încheiat între Baștea loan, decedat în anul 2010, în calitate de vânzător și Johannis Carmen Georgeta și soțul acesteia, Johannis Klaus Werner, în calitate de cumpărători.
În aceste condiții, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Sibiu a solicitat Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OJCPI) Sibiu rectificarea cartii funciare, în sensul radierii dreptului de proprietate al părților Baștea loan, Johannis Carmen Georgeta și a soțului acesteia, Johannis Klaus Werner. După rectificarea cărții funciare, dreptul de proprietate a revenit defunctilor Ghenea Ilisie și Ghenea Maria.
Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Sibiu, în urma acestor demersuri, a solicitat notarului public competent suplimentarea certificatului de moștenitor legal al statului pentru imobilul în cauză.
Având în vedere că Rodica Baștea s-a adresat instanțelor de judecată în două dosare, prin care a pretins că este succesoarea de drept după defunctii Ghenea Ellise și Ghenea Maria, proprietari ai imobilului în cauză, notarul public a suspendat soluționarea cauzei privind suplimentarea certificatului de moștenitor al Statului Român.
În dosarul cu numărul 897/85/2016, având ca obiect petiție de ereditate, prin Sentința civilă nr. 104/15.02.2019, Tribunalul Hunedoara a respins acțiunea civilă formulată și pretinsă de reclamanta Rodica Baștea, cu domiciliul în Millhopper Rd 14486, Jacksonville, statul Florida, Statele Unite ale Americii, în contradictoriu cu Statul Român prin Ministerul Finanțelor, ca fiind neîntemeiată, în ceea ce privește capetele de cerere referitoare la acțiunile în constatarea calității de moștenitor după defunctii Ghenea Maria ș.a., și ca fiind prescrisă în ceea ce privește capatul de cerere referitor la obligarea paratului Statul Român la predarea proprietății și posesiei bunurilor succesorale rămase după defuncta Ghenea Maria.
Împotriva Sentinței civile nr. 104/15.02.2019, reclamanta, prin Casa de avocatura Mușat & Asociații S.P.A.R.L., cu sediul în București, Bd. Aviatorilor nr. 43, Sector 1, a formulat apel, iar prin Decizia civila nr. 348/2020, pronunțată de Curtea de Apel Alba Iulia, a fost respins apelul reclamantei. Decizia civila nr. 348/2020 a fost atacată cu recurs, iar prin Decizia civila nr. 1252/09.06.2021, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a fost respins recursul declarat de Rodica Baștea, soluția fiind definitivă.
În cel de-al doilea dosar, aflat pe rolul Tribunalului Hunedoara, având ca obiect succesiunea după decedații Ghenea Elisie și Ghenea Maria, instanța de judecată a dispus suspendarea judecății până la soluționarea primului dosar având ca obiect petiția de ereditate. 
În urma rămânerii definitive a Deciziei civile nr.1252/2021, pronunțată de ICCJ, s-a reluat judecarea cauzei în cel de-al doilea dosar și prin Sentința civilă nr. 620/21.04.2022, Tribunalul Hunedoara a respins acțiunea reclamantei Baștea Rodica. Împotriva Sentinței civile nr.620/2022, reclamanta a declarat apel, cauza fiind în prezent pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. 

Având în vedere cele precizate anterior, arătăm că, până în prezent, Statul Român nu este proprietar al imobilului în cauză și că, până la soluționarea definitivă a dosarelor, Statul Român nu poate colecta succesiunea vacantă după decedații Ghenea Elisie și Ghenea Maria. De asemenea, precizăm că, până în prezent, familia Johannis nu a restituit Statului suma de bani la care se face referire în întrebare”

se arată în răspunsul ANAF.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button