Internațional

Delapidare de peste un miliard de dolari în Ucraina: încep să apară primele informații despre jafurile oligarhilor de la Kiev

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat miercuri că a descoperit un caz de delapidare în valoare de peste un miliard de dolari, la două companii petroliere care până în luna noiembrie erau deținute parțial de miliardarul Ihor Kolomoiskiy, informează Reuters, transmite Rador.

SBU a anunțat, printr-o postare pe platforma Telegram, că fosta conducere a Ukrtatnafta a primit notificări de suspiciune în acest dosar. Kolomoiskiy nu a comentat deocamdat pe marginea acestei informări.

Două raiduri anticorupţie de mare profil au fost efectuate de autorităţile ucrainene miercuri dimineaţă, vizându-i pe oligarhul Igor Kolomoiski şi pe fostul ministru de interne Arsen Avakov, relatează The Guardian, informează News.ro.

Casa miliardarului Igor Kolomoiski, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Ucraina, a fost percheziţionată, a declarat o sursă din SBU pentru postul public de televiziune Suspilne.

Presa locală relatează că ancheta se referă la companiile Ukrtatnafta şi Ukrnafta. Este vorba despre risipă de produse petroliere în valoare de 40 de miliarde de hrivne şi evaziune de la plăţile vamale.

Kolomoiski a fost anterior inculpat de SUA şi i-a fost revocată cetăţenia ucraineană anul trecut de către preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski.

Igor Kolomoiski este un fost aliat al preşedintelui Volodimir Zelenski şi l-a susţinut în campania electorală din 2019. El este din oraşul central Dnipro şi deţine o serie de active, inclusiv unul dintre cele mai influente canale de televiziune din Ucraina.

Oficialii anticorupţie ucraineni investighează, de asemenea, un caz în care suspectează opt persoane de deturnare de active şi fonduri de la o companie petrolieră controlată de stat, legată anterior de Kolomoiski, scrie Reuters.

Statele Unite l-au sancţionat pe oligarh în 2021 „din cauza implicării sale în acte de corupţie semnificative”. Autorităţile americane au susţinut că Kolomoiski şi un partener de afaceri au spălat în Statele Unite fonduri furate. Kolomoiski a negat orice abatere.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button