Internațional

Scandalul Qatargate: Doi eurodeputați rămân fără imunitate

Comisia pentru afaceri juridice (JURI) a Parlamentului European a votat marţi în unanimitate pentru ridicarea imunităţii a doi eurodeputaţi socialişti în cadrul scandalului de corupţie care implică Qatarul şi Marocul, a anunţat raportoarea Manon Aubry, relatează AFP, conform AGERPRES.

Aleşii în cauză sunt belgianul Marc Tarabella şi italianul Andrea Cozzolino, în cazul cărora justiţia belgiană a cerut la începutul lui ianuarie ridicarea imunităţii parlamentare.

Această undă verde va trebui să fie confirmată joi printr-un vot în sesiune plenară, începând cu ora 10:00 GMT, potrivit unei purtătoare de cuvânt a PE.

„Justiţia avansează. Din nefericire, Parlamentul nu este la fel de eficient în adoptarea reformelor împotriva corupţiei”, a postat pe Twitter eurodeputata franceză Manon Aubry, copreşedintă a grupului stângii din PE, autoarea rapoartelor în favoarea ridicării imunităţii celor doi colegi.

În această afacere răsunătoare de corupţie care zguduie Parlamentul European, patru persoane au fost arestate: fostul deputat socialist italian Pier Antonio Panzeri, eurodeputata greacă Eva Kaili, partenerul acesteia, asistentul italian Francesco Giorgi, precum şi italianul Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unui ONG.

Ei au fost inculpaţi de „apartenenţă la o organizaţie criminală”, „spălare de bani” şi „corupţie”.

În total, anchetatorii belgieni au confiscat suma de 1,5 milioane de euro în bani lichizi, descoperiţi la domiciliile lui Panzeri şi Kaili, precum şi într-o valiză pe care o avea asupra sa tatăl eurodeputatei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button