Internațional

SUA aprobă trimiterea de avioane F-16 către Ucraina din Danemarca şi Ţările de Jos 

Statele Unite a aprobat trimiterea de avioane de luptă F-16 către Ucraina din Danemarca şi Ţările de Jos pentru apărarea împotriva invadatorilor ruşi, de îndată ce instruirea piloţilor este finalizată, a declarat, joi, un oficial al SUA, citat de Reuters.

Ucraina a cerut în mod repetat avioanele de luptă de fabricaţie americană F-16 pentru a o ajuta să contracareze superioritatea aeriană a ruşilor.

Washingtonul a dat asigurări, în mod oficial, Danemarcei şi Ţărilor de Jos că Statele Unite va grăbi aprobarea cererilor de transfer, ca avioanele F-16 să meargă în Ucraina când piloţii sunt instruiţi, a afirmat oficialul.

Danemarca şi Ţările de Jos au cerut, recent, aceste asigurări. SUA trebuie să aprone transferul avioanelor militare de la aliaţii săi în Ucraina.

O coaliţie de 11 ţări urma să înceapă, în această lună, să instruiască, în Danemarca, piloţi ucraineni să zboare pe avioanele de luptă F-16. Ministrul Apărării în exerciţiu din Danemarca Troels Poulsen a afirmat, în luna iulie, că ţara speră să vadă ”rezultate” ale instruirii la începutul anului 2024.

Ţările membre NATO Danemarca şi Ţările de Jos au condus eforturile internaţionale de a instrui piloţi şi staff tehnic, a face mentenanţa la aeronave şi în final să permită Ucrainei să obţină F-16 pentru a le folosi în războiul cu Rusia.

Secretarul de stat Antony Blinken a trimis scrisori omologilor danez şi olandez asigurându-i că solicitările vor fi aprobate, a afirmat oficialul SUA.

”Vă scriu pentru a exprima sprijinul complet al Statelor Unite atât pentru transferul aeronavelor F-16 către Ucraina, cât şi pentru instruirea piloţilor ucraineni de către instructori calificaţi pentru F-16”, a arătat Blinken într-o scrisoare către cei doi oficiali, o copie a acesteia fiind văzută de Reuters.

Blinken a afirmat că ”rămâne de importanţă vitală ca Ucraina să se poată apăra împotriva agresiunii ruseşti în desfăşurare şi încălcării suveranităţii sale”.

El a spus că aprobarea cererilor ar permite Ucrainei să ”profite de noile sale capacităţi imediat ce prima serie de piloţi termină instruirea”.

Preşedintele SUA Joe Biden a sprijinit programele de instruire pentru piloţi ucraineni pe F-16 în luna mai. Pe lângă antrenamentele din Danemarca, un centru de instruire urma să fie amenajat în România.

Kievul nu va putea opera avioanele de luptă americane F-16 în această toamnă şi iarnă, a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene ucrainene Iuri Ihnat, miercuri seară, la televiziunea ucraineană.

Oficiali ai SUA au afirmat, în privat, că avioanele F-16 nu ar fi fost de prea mare ajutor Ucrainei în actuala contraofensivă şi nu vor reprezenta un element revoluţionar când vor ajunge, date fiind sistemele de apărare anti-aeriană ruseşti şi spaţiului aerian disputat deasupra Ucrainei.

Avioanele F-16 sunt fabricate de Lockheed Martin.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button