JUSTIȚIE

Lovitură dură de la ICCJ pentru ex-ministrul Alexe: Dosarul șpăgii cu tablă intră în linie dreaptă după validarea definitivă a probelor și a anchetei

Dosarul de mare corupție al fostului ministru al Mediului Costel Alexe, în care demnitarul a cerut drept șpagă zeci de tone de tablă, pentru lucrările de la casa personală, a fost validat definitiv de către judecătorii de cameră preliminară iar judecarea fostului demnitar poate începe.

„Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpaţii Alexe Costel, Alexe Mihai, Alexe Raluca-Elena, Alexe Florin, Grecu Ioan Bogdan, Gătin Mirela şi Fătu Nicoleta împotriva încheierii nr.354 din data de 06 iunie 2023 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr.1338/1/2022/a1.

Obligă contestatorii-inculpa?i să plătească fiecare statului suma de 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 29 ianuarie 2024.”, se arată în minuta deciziei definitive de luni.

Apucături de ministru

La data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă (tablă cutată, țeavă pătrată, țeavă rectangulară și rulouri de tablă) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și la monitorizarea măsurilor luate de această fabrică pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme (haldă de zgură).

Depozitul respectiv era unul dintre cele 68 de depozite neînchise pentru care statul român a fost condamnat de Curtea de Justiție a Uniunii Europene, în anul 2018, pentru neîndeplinirea obligației asumate ca stat membru al UE de a le închide cât mai repede. Ca urmare, România trebuie să raporteze periodic situația depozitelor menționate în cuprinsul hotărârii CJUE.

Un ministru…„tabla-giu”…

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o persoană apropiată ministrului, inculpată în prezenta cauză.

Valoarea foloaselor ar fi fost primite ca mită de fostul ministru cu acceptul directorului general al societății respective, trimis în judecată în prezenta cauză, și se ridică la suma de 99.956 lei, ce constă în contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei și a transportului.

Ulterior, pentru a crea o aparență de legalitate scoaterii din gestiune și remiterii cu titlu de mită a produselor siderurgice, directorul general ar fi determinat două subalterne (trimise în judecată în aceeași cauză) să încheie două contracte de sponsorizare cu o asociație controlată de ceilalți trei inculpați, persoane fizice.

Falsuri în numele ministrului

În perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021, pentru a-și crea un „alibi juridic” necesar justificării primirii foloaselor necuvenite, aceleași trei persoane au întocmit mai multe documente false (contracte de închiriere, note contabile, etc.).

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor primite în contextul de mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button