Știrile 60m.RO

Stoltenberg: NATO ia în considerare o prezenţă militară pe termen mai lung în Europa de Est

NATO ia în considerare o prezenţă militară pe termen mai lung în Europa de Est pentru a-şi consolida apărarea, a declarat luni secretarul general Jens Stoltenberg, în condiţiile în care tensiunile au rămas ridicate cu privire la consolidarea militară a Rusiei în apropierea Ucrainei, transmite Reuters.

“Luăm în considerare mai multe ajustări pe termen mai lung ale poziţiei noastre, ale prezenţei noastre în partea de est a alianţei. Nu a fost luată nicio decizie finală în acest sens, dar există un proces în curs de desfăşurare în cadrul NATO”, a spus el reporterilor la Bruxelles.

Miniştrii Apărării din NATO sunt aşteptaţi să discute despre întăriri la următoarea lor întâlnire. din 16-17 februarie.

Guvernele occidentale au cerut Moscovei să retragă trupele de la graniţele Ucrainei, mai ales dacă Rusia doreşte să vadă mai puţine desfăşurări în statele aliate NATO din est.

”Dacă Rusia doreşte cu adevărat mai puţină prezenţă NATO în apropierea graniţelor, ea obţine opusul”, a spus Stoltenberg la o conferinţă de presă cu preşedintele polonez Andrzej Duda, referindu-se la răspunsul NATO de a desfăşura grupuri de luptă pe teritoriul său de est după anexarea Crimeei de către Moscova de la Ucraina, în 2014.

În prezent, NATO are trupe care se rotesc în şi în afara Europei de Est, o aşa-numită prezenţă persistentă, dar nu permanentă. De la Marea Baltică până la Marea Neagră, desfăşurarea trupelor NATO a fost intenţionat uşoară, spun oficialii, pentru a încerca să descurajeze, dar să nu provoace alte agresiuni ruseşti.

Ungaria şi Slovacia au fost menţionate de oficialii occidentali drept potenţiale gazde pentru trupele NATO, deşi nu au fost luate decizii. Pe lângă trupele americane aflate deja în Polonia, aproximativ 1.700 de militari americani, în principal din Divizia 82 Airborne, sunt dislocaţi în această săptămână de la Fort Bragg, Carolina de Nord, în ţară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button