Internațional

„Am umplut singur un cimitir” – cel mai căutat şef al mafiei siciliene Cosa Nostra a fost arestat

Matteo Messina Denaro, ultimul „naş” al mafiei Cosa Nostra din Sicilia şi unul dintre cei mai căutaţi criminali din lume, a fost arestat la Palermo după ce timp de 30 de ani a fost fugar, a anunţat The Guardian.

În vârstă de 60 de ani, Denaro se ascundea încă din 1993, dar a fost reţinut într-o clinică privată din oraşul sicilian.

Mafiotul a fost considerat odată candidat pentru rolul de lider al şefilor mafiei siciliene, după moartea lui Bernardo Provenzano în 2016 şi Salvatore Riina în 2017.

Poreclit Diabolik sau U Siccu (cel slab), Denaro s-a născut în Castelvetrano, Sicilia, în 1962. Tatăl său a fost un puternic şef al Cosa Nostra, iar Denaro a prosperat în afacerea familiei, construind un imperiu ilicit de miliarde de euro în domeniul deşeurilor, în sectorul energiei eoliene şi al comerţului cu amănuntul.

Potrivit informatorilor mafiei şi procurorilor, el deţine cheia unora dintre cele mai odioase crime comise de mafia siciliană, inclusiv atacurile cu bombă care i-au ucis pe legendarii magistraţi anti-mafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino. În 2002, el a fost judecat şi condamnat în lipsă la închisoare pe viaţă pentru că a ucis personal sau a ordonat uciderea a zeci de persoane.

Mafiotul, care a susţinut cândva în mod infam că „am umplut singur un cimitir”, se pare că şi-a păstrat stilul de viaţă luxos, datorită sumelor mari de bani care, potrivit procurorilor, au legătură cu politicieni şi oameni de afaceri. Era cunoscut pentru că purta costume scumpe, un Rolex şi ochelari de soare Ray-Ban.

Anchetatorii susţin de mult că el a fost protejat de puternici francmasoni în provincia siciliană Trapani.

Încercarea de a-l localiza pe Denaro a fost complicată de absenţa aproape completă a fotografiilor recente. Cu doar câteva fotografii de identitate făcute la sfârşitul anilor 1980 şi începutul anilor 1990, autorităţile italiene i-au reconstruit digital înfăţişarea, folosind cea mai recentă tehnologie informatică şi informaţii furnizate de mafia. Unii informatori au dezvăluit că şeful a suferit o operaţie plastică facială pentru a-şi ascunde identitatea, iar alţii au declarat că i s-au îndepărtat amprentele.

De-a lungul anilor, zeci de persoane au fost arestate în locul lui în cazuri de identitate greşită. În 2019, poliţia militară a carabinierilor a făcut o percheziţie într-un spital sicilian pentru a aresta un bărbat din Castelvetrano care se recupera în unitatea de neurologie.

În septembrie 2021, un britanic în vârstă de 54 de ani din Liverpool a fost încătuşat în timp ce lua masa într-un restaurant din Haga, de poliţiştii puternic înarmaţi, care i-au tras gluga peste cap şi l-au târât afară în faţa a zeci de clienţi îngroziţi.

Arestarea a avut loc după ce Italia ar fi cerut autorităţilor olandeze executarea unui mandat internaţional de arestare, crezând că bărbatul este Denaro. Omul a fost eliberat câteva zile mai târziu.

În ciuda reţelei sale puternice de protecţie, Denaro devenise din ce în ce mai izolat în ultimii ani, susţin informatorii mafiei. An de an, anchetatorii poliţiei italiene i-au confiscat fără milă afacerile şi i-au arestat peste 100 de apropiaţi, inclusiv veri, nepoţi şi pe sora lui.

Încetul cu încetul, procurorii italieni au pârjolit pământul din jurul lui Denaro, întrerupându-i orice contact cu familia şi cu susţinătorii săi care l-au protejat pe ascuns.

În august 2021, postul de televiziune public italian RAI a lansat o înregistrare, datând din martie 1993, în care vocea lui Denaro a fost identificată pentru prima dată în timpul unui proces în care a fost chemat să depună mărturie înainte de a se ascunde. La 30 septembrie în acelaşi an, poliţia italiană a lansat un videoclip din 2009 în care chipul său poate fi întrezărit de departe. În clip, înregistrat de la o cameră de securitate cu circuit închis pe un drum pietruit din provincia Agrigento, în Sicilia, se văd doi bărbaţi într-un SUV. Potrivit anchetatorilor, pasagerul chel cu ochelari era Denaro.

Dar de fiecare dată când anchetatorii păreau să se apropie de ţinta lor, Denaro dispărea din nou. Ca o fantomă, el ar fi dispărut şi reapărut în întreaga lume. Foşti mafioţi au susţinut că l-au văzut în Spania, Anglia, Germania şi chiar în America de Sud. Alţii au spus că nu şi-a părăsit niciodată fortăreaţa din Castelvetrano, în provincia Trapani, unde numele Matteo Messina Denaro a continuat să semene frică.

Acum, Denaro nu mai este un om liber, anchetatorii vor încerca să pună cap la cap perioada lungă în care a stat ascuns, unde a fost adăpostit şi reţeaua de oameni care l-au protejat.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button