Internațional

Războiul din Ucraina umflă conturile SUA: Biden își freacă mâinile

Premierul canadian Justin Trudeau anunţă achiziţionarea de la Statele Unite a unui sistem de apărarea antiaeriană de tip NASAMS care să fie donat Ucrainei, relatează AFP. Este vorba despre primul sistem antiaerian de tip NASAMS pe care Canada urmează să-l doneze Ucrainei, anunţă Ottawa, care estimează valoarea acestei donaţii la 406 milioane de dolari canadieni (282 milioane de euro), scrie news.ro.

Justin Trudeau a făcut acest anunţ marţi, în urma unei întâlniri bilaterale cu preşedintele american Joe Biden, la Ciudad de Mexico. Acest sistem de apărare este menit să contracareze bombardamente masive ale Rusiei care vizează infrastructuri critice ucrainene.

”Aceasta este prioritatea numărul unu. Din acest motiv, Canada cumpără un sistem avansat de rachetă de tip sol-aer de la Statele Unite şi-l donează Ucrainei”, a anunţat ministrul canadian de Externe Anita Anand, în urma unei discuţii cu olomogul său ucrainean Dmitro Kuleba.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat gestul Canadei.

”Vă mulţumim că ne ajutaţi să ne protejăm cerul, NASAMS-ul pe care canada l-a cumpărat pentru noi va fi un scut solid pentru oraşele şi cetăţenii noştri”, a dat asigurări într-un mesaj postat pe Twitter Zelenski. În afară de acest sistem, Canada a donat Ucrainei blindate, obuziere, haine de iarnă şi muniţie, pentru a o ajuta să respingă ofensiva rusă.

Multe alte ţări au furnizat Kievului sisteme de apărare antiaeriană, între care Statele Unite, Norvegia, Spania, Germania şi Franţa.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button