Știrile 60m.RO

Cancelarul german Olaf Scholz, sub presiune pentru a livra tancuri Ucrainei

După anunțul Franței privind livrarea de AMX-10 RC către Ucraina, cancelarul german, Olaf Scholz, este îndemnat de membrii coaliției sale să dea undă verde trimiterii de tancuri în Ucraina. Kievul cere Berlinului să trimită tancuri Leopard 2, potrivit Le Monde.

„Argumentul prezentat în mod constant de Cancelarie, potrivit căruia Germania nu ar trebui să meargă singură, este absolut depășit”, a declarat pentru Agenția France-Presse Marie-Agnes Strack-Zimmermann, președinta comisiei de apărare din Bundestag și membră a Partidului Liberal-Democrat (FDP), membru al coaliției cancelarului german. „Încă o dată, Franța își asumă rolul pe care se aștepta să îl joace Germania și preia ea însăși conducerea”, a spus ea. „Mingea este acum în terenul Berlinului. Ucraina trebuie „să învingă pentru a ne apăra libertatea și valorile – iar acest lucru nu se poate face decât cu sprijinul tancurilor”, a spus ea.

Diplomatul Alexander Graf Lambsdorff, de asemenea membru al FDP și posibil viitor ambasador al Germaniei la Moscova, a declarat că se așteaptă ca această problemă să fie discutată în cadrul coaliției.

Până acum, guvernul german a refuzat întotdeauna să livreze tancuri, argumentând că o astfel de măsură ar trebui să fie decisă în urma consultării cu aliații occidentali și că Germania și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord nu ar trebui să fie implicate direct în războiul dintre Rusia și Ucraina.

Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului Scholz se opune unor astfel de livrări, spre deosebire de partenerii săi liberali și verzi. „Noi, guvernul german și cancelarul german, ne consultăm întotdeauna îndeaproape cu partenerii și prietenii noștri, în special cu americanii”, a declarat joi dimineață la NTV Saskia Esken, lider al SPD, amintind că Berlinul „a sprijinit Ucraina de la început, furnizându-i arme”. „Vom continua să facem acest lucru atât timp cât va fi necesar, în funcție de evoluțiile și nevoile militare”, a spus ea.

Această dezbatere intervine în contextul în care ministrul Apărării, Christine Lambrecht (SPD), a fost din nou fragilizată după mesajul transmis de Anul noiu, în care a mulțumit pentru toate „întâlnirile” pe care conflictul din Ucraina i le-a permis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button