Internațional

Rogozin i-a trimis lui Macron schija care l-a rănit pe front și o scrisoare plină de amenințări 

Fostul vicepremier rus Dmitri Rogozin i-a înmânat ambasadorului francez un plic cu o schijă extrasă din corpul său și o scrisoare plină de furie la adresa lui Emmanuel Macron.

Rogozin și Vitali Hoţenko, şeful guvernului autoproclamatei Republici Populare Doneţk, au fost răniţi în urma bombardamentelor ucrainene asupra oraşului Doneţk din estul ţării. Incidentul s-a produs pe 21 decembrie, chiar în ziua în care Rogozin a împlinit 59 de ani. Fragmente dintr-un obuz tras cu un sistem de artilerie autopropulsată Caesar 155 mm, fabricat de compania franceză Nexter, i-au pătruns în spate și în fese.

Viața fostului şef al agenţiei spaţiale ruse Roscosmos nu a fost pusă în pericol, dar acesta a fost dus la spital, iar medicii i-au extras o schijă înfiptă în coloana vertebrală, relatează agenția ucraineană de presă Unian.

Rogozin a pus un fragment metalic scos din corpul său într-un plic, alături de o scrisoare adresată președintelui francez Emmanuel Macron, și i le-a înmânat ambasadorului francez la Moscova.

Potrivit RIA Novosti, Rogozin amintește în scrisoare o întâlnire cu reprezentantul diplomatic al Franței în care au discutat despre cooperarea dintre țările lor, apoi reclamă că a fost victima unui obuzier francez folosit de Ucraina. El scrie că schija aproape l-a ucis, însă doctorii ruși au reușit „un miracol”. „Sunt în viață și aproape teafăr”, menționează el.

Rogozin i-a cerut ambasadorului francez să-i dea plicul lui Macron, arătând că Franța este controlată acum de „dictatele Washingtonului”. El a folosit termenul „crime de război”, susținând că NATO este vinovat pentru acestea, nu Rusia.

„Vă cer să-i dați fragmentul scos de chirurgi din coloana mea lui Emmanuel Macron. Și să-i spuneți că nimeni nu va scăpa de responsabilitatea pentru crimele de război comise de Franța, Statele Unite, Marea Britanie, Germania și alte țări NATO în Donbas”, a transmis el.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button